eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Célegyenesben a harmadik Fico-kormány

Vasárnap óta tartó tárgyalások és egyeztetések után négy koalíciós párt - a Smer, az SNS, a Híd és a Sie» - elnöke írta alá kedden azokat a programprioritásokat, amelyek az új szlovák kormányprogram alapjául szolgálhatnak.

A tárgyalásokon résztvevő négy pártelnök mindegyike azt mondta, hogy programjuk nagy részét sikerült érvényesíteniük. A programprioritásokat összefoglaló dokumentumban kiemelkedő helyen szerepel a korrupcióellenes harc, a vállalkozói környezet javítása és a szociális csomagok megőrzése a következő négy évben.

"A programprioritások közé a Híd legfontosabb elvárásai bekerültek" - mondta Bugár Béla, hozzátéve, hogy a Híd programjában elsődleges szerepe volt a regionális különbségek megszüntetésének, valamint az új munkahelyek létrehozásának és természetesen a kisebbségek szempontjából legfontosabb dolgoknak, melyek a pártelnök elmondása szerint szintén a programprioritások részét alkotják.

Robert Fico, a Smer elnöke azt ígérte, törvényt fognak elfogadni egy, a kisebbségi kultúra finanszírozására létrehozandó alapról. Összefésülik a jogszabályt és a gyakorlatot a kisebbségi nyelvhasználatról és megállapodás született arról is, hogy változtatni kell a szlovák nyelv tanításán a kisebbségi iskolákban. Fico hozzátette: "Megegyeztünk abban is, hogy megőrizzük a vegyes nyelvterületen lévő kisiskolákat."

A Sie»  javaslataiból  bekerült   a   tervezetbe a politikusok anyagi   felelősségének  a kérdése  és a gyorsforgalmi  utak  építésének felgyorsítása. A párt szélesebb hatásköröket javasol a  parlamenti ellenzéknek. "El kell érni,  hogy az ellenzék  reális részvételhez jusson  a hatalomgyakorlás   ellenőrzése  terén. Mindenekelőtt az egészségügyre  gondolunk" - mondta Radoslav Procházka, a Sie» elnöke. 

A pártok tegnap este már a személyi kérdések megvitatásával folytatták a tárgyalást, amely ma is tart. "Tegnap este fél tizenkettőig tárgyaltunk, ott már megegyeztünk abban, hogy ki milyen minisztériumot kap. Ha összehasonlítjuk, hogy kinek mekkora az ereje, akkor két tárca jár, de természetesen ettől fontosabb az, hogy legyen egy államtitkárunk a kulturális minisztériumban és az oktatásügyi minisztériumban is. Tehát azokon a területeken, ahol a kisebbségi témákat érzékenyen kell kezelni" - nyilatkozta Bugár Béla, a Híd elnöke.

A pártelnökök szerint a programprioritások aláírásával standard és felelősségteljes pártok koalíciója jöhet létre. A Híd elnöke úgy fogalmazott, a felelősségvállalás arról is szól, hogy a mandátumot kapott pártok megállapodnak, és elkerülik az előre hozott választásokat, mert szerinte ez az ország érdeke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×