eur:
389.07
usd:
361.19
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A legfőbb szíriai ellenzéki erő lebegteti a tűzszünet lehetőségét

Obama amerikai elnök óvatosan áll a szíriai tűzszünet lehetőségéhez, miközben Vlagyimir Putyin saját maga hívogatja szövetségeseit, hogy a kormánypárti erőket tűzszünetre bírja. Obama visszafogottságát az váltotta ki, hogy a legfőbb szíriai ellenzéki erő még nem kötelezte el magát a fegyvernyugvás mellett.

Magyar idő szerint péntek délelőtt 11 óráig kell nyilatkozniuk a harcoló feleknek a szíriai tűzszünetről és éjfélre le kell állítaniuk a lövöldözést.

Az ENSZ abban reménykedik, hogy a fegyverszünet lehetőséget ad a szíriai béketárgyalások felújítására.

A legutolsó forduló néhány hete akadt el, amikor a szíriai hadsereg orosz támogatással támadást indított az ellenzéki kézen lévő Aleppo városa ellen.

Helyszíni jelentések szerint a harcok szerdán is folytatódtak.

Obama azt mondta Washingtonban riportereknek, hogy ha előrelépés történik Szíriában, akkor az egy olyan politikai folyamatot indíthat be, amelynek nyomán véget tudnának vetni az öt éve dúló polgárháborúnak.

Az elnök azonban korántsem bizakodó: "Nagyon óvatos vagyok és nem akarok alaptalan reményeket kelteni" - mondta.

A szaúdiak által támogatott legfőbb ellenzéki csoport, a Magasrangú Tárgyalóbizottság vagy más néven a HNC hétfőn azt mondta: "elfogadja, hogy nemzetközi erőfeszítések történnek a harcok leállítására".

Főtárgyalója, Mohamed Allus ugyanakkor szerdán azt mondta: a Tanács még nem döntötte el, hogy csatlakozzon-e bármilyen alkuhoz, mivel attól tartanak, hogy az orosz légierő a tűzszünet ellenére bombázná állásaikat, azzal érvelve, hogy a dzsihadista al-Nuszra Frontot támadják.

A tűzszüneti terv nem vonatkozik az Iszlám Államra és Al-Nuszra Frontra.

Közben Putyin orosz elnök személyesen jár közben a tűzszünetért. Szerdán három óra leforgása alatt telefonon beszélt az iráni, szaúdi, izraeli és szíriai vezetőkkel és egy "koordinációs központot" hozott létre, ahol a felek jelenthetik, ha mások megsértették a fegyvernyugvást.

A diplomáciai erőfeszítésekkel párhuzamosan az ENSZ közölte: sikeresen dobtak le 21 tonna élelmiszersegélyt az ostromgyűrűbe fogott Deir el-Zor városba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×