eur:
389.63
usd:
364.89
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az irakiakkal is meggyűlt Törökország baja

Irak 48 órát adott a török hadseregnek, hogy visszavonja a területére behatolt egységeit, mielőtt "minden lehetséges eszközt" felhasználna, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanács bevonását is.

Törökország törvénysértő módon küldött katonákat Irakba az Iszlám Állam által uralt Moszul közelébe - állítja az iraki kormány.

A török hadsereg eddig többszáz katonát dobott át az északi nagyváros, Moszul közelében található Basika támaszpontra - az indoklás szerint azért, hogy kiképezzék az iraki erőket a város visszafoglalására.

A vezénylést azonban az iraki vezetés jóváhagyása nélkül hajtották végre, és ezzel megsértették Irak szuverenitását - közölte Haider al-Abadi iraki miniszterelnök, aki vasárnap 48 órát adott a török erők kivonására, mielőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulna.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnökre erre levélben úgy válaszolt, hogy "Törökország nem küld további erőket, amíg nem oszlatják el az iraki aggályokat".

Ezzel nem tette egyértelművé, hogy visszavonják-e a török egységeket, sőt a levél további mondatai arra utaltak, hogy nem feltétlenül fogadja el az iraki kormány fennhatóságát és hogy Törökország nem akarja kizárni, hogy további csapatokat küldjön Irakba.

"Törökország kész az Irakkal való együttműködés elmélyítésére a koordináció és konzultáció terén. Azok, akiket zavar a török-iraki együttműködés és véget akarnak annak vetni, nem érhetik el a céljukat" - olvasható a levélben.

Davutoglu korábban rutin csapatfrissítésnek nevezte a vezénylést, melynek során "az iraki védelmi minisztériummal együttműködésben
a moszuli kormányzó kérésére létrehozott bázisra" küldtek katonákat.

"Nem szóltak előre és nem egyeztettek" - mondta erre az iraki védelmi miniszter. Haled al-Obeidi szerint a törökök azzal magyarázták a vezénylést, hogy védelmet kell biztosítaniuk a Moszul közelében, az iraki erőket kiképző török tanácsadóknak. "Ehhez a célhoz képest túl nagyméretű az átdobott alakulat" - tette hozzá.

Az iraki erők már régóta halogatják a Moszul visszaszerzését célzó offenzíva megindítását, mivel más frontokon kötötték le magukat.

A bagdadi kormány közben további fegyvereket és kiképzőket kér a nemzetközi közösségtől, de bizalmatlan a külföldi hatalmakkal szemben és ezért elutasítja a közvetlen beavatkozást. Néhány török kiképző már egy ideje a Moszul-környéki bázison él és segít, a főleg szunnita arab egykori rendőrök és más önkéntesek kiképzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×