eur:
389.76
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elveszíthetik a vízummentességet egyes európai országok

Az Egyesült Államok felfüggesztheti a vízum-mentes beutazást az olyan európai országok polgárainak, amelyek nem osztanak meg hírszerzési információkat - erről szóló javaslatot nyújtottak be az amerikai kongresszusban.

A 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után az amerikai hatóságok egyre inkább aggódnak, hogy Szíriát megjárt, európai származású dzsihádisták juthatnak be az országba.

Egyre nagyobb a nyomás a határőrizet szigorítására és ennek nyomán republikánus képviselők olyan törvényjavaslatot nyújtottak be csütörtökön, amely alapján Washingtonnak további hírszerzési információkat kellene követelnie más országoktól és még keményebb feltételekhez kötnék a külföldiek beutazását.

Brüsszelben aggodalommal fogadnák, ha korlátozni kívánnák az európai polgárok amerikai beutazását. Az Unióban ráadásul sokan vannak, akik szerint a beutaztatási szabályokat a kölcsönösség elvére kellene alapozni - jegyzi meg a Financial Times.

Az Európai Bizottságot már most is dühíti, hogy míg az amerikaiak vízmummentesen utazhatnak az Unióban, addig egyes kelet-európai országok, - így például Amerika egyik legszorosabb szövetségese, Lengyelország polgárainak - vízumért kell folyamodniuk, ha az Egyesült Államokba akarnak látogatni.

Mások azonban élvezhetik a vízum-mentességi program előnyeit, amellyel 90 napig maradhatnak Amerikában. A programot 30 európai országra, emellett Ausztráliára, Új-Zélandra, Japánra, Dél-Koreára, Tajvanra, Szingapúrra, Bruneire és Chilére terjesztették ki.

A vízummentesség jóvoltából évi 20 millió turista érkezik az Egyesült Államokba és a turisztikai ágazat óvta a törvényalkotókat az elhamarkodott döntésekről.

A párizsi támadások nyomán azonban megnőtt az ellenkezés a szíriai és iraki menekültek befogadása miatt. Vezető kongresszusi képviselők azonban azt mondják, a vízummentességi program sokkal nagyobb kockázatokat hordoz.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy 5000, nyugati útlevéllel rendelkező ember utazott Szíriába és Irakba. Ezért kell fellépnünk ellene" - mondta Kevin McCarthy, a kongresszusi alsóház republikánus frakcióvezetője.

A képviselő szerint a bizottságokban mindkét párt részéről jelentős támogatásra talált az elképzelés és szerinte Obama elnök is aláírná a törvényt.

A tervezet szerint kizárnák a vízummentességi programból azokat az országokat, amelyek nem osztanak meg terror-elhárítási információkat az Egyesült Államokkal. Egy nyugati hírszerzési forrás szerint már így is intenzív az együttműködés az amerikai és európai szolgálatok között. Az Európai Parlament ugyanakkor idáig akadályozta a személyes adatok megosztását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×