eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Franciaország feszültségben

Franciaországban be akarják zárni azokat a mecseteket, ahol gyűlöletbeszédeket tartanak. Párizsban a hétvégén több megemlékezés is volt, a lakosság feszült - jelenti franciaországi tudósítónk.

Nemzeti egységbe kovácsolták a franciákat a november 13-i párizsi terrortámadások, amit leginkább az jelez, hogy több fontos kérdésben egyetértés van a kormánypártok, a mérsékelt ellenzék és a szélsőjobboldali Nemzeti Front között. Közben a francia államfő három hónappal akarja meghosszabbítani a szükségállapotot.

Az utolsó összesítések szerint a Franciaországot megrázó terrortámadásokban 129 személy vesztette életét és 352-en sebesültek meg, közülük negyvenkettő állapota válságos. Vasárnaptól három napos gyász kezdődött, amire az ország történelmében eddig nem volt példa, hétfő délben pedig egy perces csenddel emlékeznek az áldozatokra.

A pénteken bevezetett szükségállapot ellenére, amely elvileg tiltja a köztéri gyülekezéseket, a franciák számos városban spontán megemlékezéseket tartottak, Párizsban a merényletek helyszínein gyertyákat gyújtottak és virágokat, üzeneteket helyeztek el. A fővárosiak megviselt lelkiállapotát azonban jól mutatja, hogy e spontán akciók során többször is kitört a pánik a tömegben, melyet egy alkalommal egy eldurranó köztéri lámpa, egy másik esetben pedig petárda okozott.

A francia államfő, aki az eredetileg csütörtökig tartó szükségállapotot három hónapra akarja kiterjeszteni, vasárnap sorra találkozott a meghatározó politikai pártok vezetőivel, köztük a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökasszonyával is. Mindannyian egyetértettek a nemzeti egység felmutatásának a szükségességében.

Ezt követően a francia belügyminiszter bejelentette, hogy be fogják zárni azokat a mecseteket, ahol gyűlöletkeltő igehirdetés zajlik, amit egyébként a jobboldal és a szélsőjobb már évek óta követel. A kormány és az ellenzék között abban is egyetértés van, hogy ki kell toloncolni az országból azokat a külföldről érkezett imámokat, akik gyűlöletet szítanak, azokat a kettős állampolgárságú személyeket pedig, akik dzsihadistákká válnak, meg kell fosztani francia állampolgárságuktól.

Nicolas Sarkozy volt államfő, a Republikánusok nevű ellenzéki párt vezetője azt is szorgalmazta, hogy a gyermekpornográf weboldalak látogatásához hasonlóan a dzsihadista tartalmak látogatását is nyilvánítsák bűncselekménnyé. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy szorosan együtt kell működni Moszvával a terrorizmus elleni harcban, mert mint fogalmazott, értelmetlen, hogy két koalíció harcoljon külön-külön Szíriában.

Vasárnap este egyébként a francia légierő a terrortámadások szervezését vállaló Iszlám Állam állásait bombázta a szíriai Rakka városában. Számos megfigyelő azonban úgy véli, hogy pusztán katonai akcióval nem lehet tartós eredményt elérni.

A terrorizmus elleni küzdelemre szakosodott Marc Trevidic vizsgálóbíró például úgy vélte, fel kell számolni a francia külpolitika ellentmondásait, például azt, hogy azzal a Szaúd Arábiával szövetkezik, amely az iszlám egyik legszélsőségesebb változatát, a wahabbizmust képviseli és terjeszti, és amúgy támogatja az Iszlám Államot. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a terrortámadásokkal az iszlámisták polgárháborúkat akarnak kirobbantani nemcsak Franciaországban, hanem egy sor európai államban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×