eur:
391.04
usd:
366.12
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A dühös tömeg ölte meg a terroristának nézett bevándorlót

Az izraeli rendőrség a terroristának nézett és meglincselt eritreai férfi gyilkosait keresi egy buszpályaudvaron elkövetett támadás után. Vasárnap ugyanis egy magányos támadó támadt az utasokra Beér-seba városban. A biztonságiak a társának néztek egy migránst, akit a dühös tömegből sokan bántalmaztak.

Haftom Zarhum rossz helyen volt a rossz időben. Egy diktatúra elől menekült el, de gyakorlatilag meglincselték abban az országban, amely befogadta. Akkor érkezett a Béer-sebai buszpályaudvarra, amikor egy izraeli beduin megölt egy izraeli katonát és megsebesített 10 másik embert.

Egy biztonsági őr megsebesítette a fekete bőrű, eritreai férfit, akit ezután bántalmazni kezdett a tömeg, miközben a mentők megpróbálták ellátni.

Az ok: tévesen terroristának nevezték és a másik ok - több izraeli lap szerint - a bőrszíne volt.

Mostanra kiderült, hogy Zarhumra többször is rálőttek. Az első sebesülése után a padlón mászott, amikor egy biztonsági őr többször is rálőtt. Még életben volt, amikor dühös tömeg vette körül. Leköpték és fejbe rúgták.

A mentősök megpróbáltak segíteni rajta, miközben a támadás túlélői azt kántálták, hogy "halál az arabokra". Egy szemtanú szerint mindenki rugdosta, aki körbeállta.

A három éve Izraelben élő, és egy termelőszövetkezetben dolgozó Zarhum azért ment a buszállomásra, mert meg kellett újítania munkavállalási engedélyét. Barátai azt mondták, hogy a tömegből valaki megtalálta az útlevelét és azt kiabálta, hogy nem terrorista, de a többiek nem hallották.

Munkaadója szerint jó ember és szorgalmas dolgozó volt. Tragikus halála jól mutatja, hogy milyen feszült helyzet alakult ki az izraeliek és a palesztinok között az utóbbi hetek késeléses támadásai nyomán. A palesztinok akcióit izraeli bosszúk követték, amelyeknek izraeli arabok is áldozatául estek.

Az eset nyomán a rendőrség nyomozást indított el.

Kommentátorok megjegyzik, a palesztin támadások hátterében az áll, hogy az izraeliek korlátozni akarják kizárólagos hozzáférésüket az Al-Aksza mecsethez, amely a vallásos zsidók számára is szent hely - itt állt két, a bibliai időkből származó templom.

Izrael eddig tiltotta, hogy zsidók is imádkozzanak a mecsetnél és Netanjahu miniszterelnök azt mondja, ezen nem is akar változtatni.

Egy, az Al-Aksza mecsetben oktató, gyűlöletbeszédéről elhíresült imám azt mondta, hogy a zsidók az ördöghöz imádkoznának, gyerekeket kínoznának, de a muszlimok végül megölik őket.

A Times of Israel című lap közben azt állította, hogy éppenséggel a zsidó hívőket akarják kiszorítani: az újság szerint hat arab állam az Unescónál fogja kérvényezni, hogy a zsidók számára szent Siratófalat nyilvánítsák az Al-Aksza komplexum részének.

A hétvégi támadás nyomán már 50-re ugrott a palesztinok és izraeliek közötti erőszak áldozatainak száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×