eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szlovák rendőrök bevetése Magyarországon

Szlovákia 50 rendőrt küld Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a szerb-magyar határ védelménél. A pozsonyi kormány szerdai döntése értelmében a rendőrök október 20-án indulnak, s kiküldetésük előzetesen egy hónapig tart.

A szlovákiai rendőrök 12 órás szolgálatokat teljesítenek majd. Marokfegyvert, bilincset, gumibotot és gázspray-t magában foglaló felszerelést visznek magukkal, éjjellátó készülékük is lesz, és a lehetőségekhez mérten autót is kaphatnak. Legkevesebb két magyar rendőrrel és egy magyar katonával közösen járőröznek majd, hogy megakadályozzák a menekültek tiltott határátlépését. Szükség esetén a járőrcsapatokat kiegészítheti egy cseh rendőr is. Egymás között magyarul és angolul zajlik majd a kommunikáció.

A kiküldetés költségeit a belügyi tárca saját költségvetéséből fedezi. A szlovákiai rendőrök magyarországi szolgálatteljesítését szolgáti útként kezelik, miközben a szlovák belügyminisztérium a napi kosztpénz felének megfelelő összeget javasol zsebpénzként. Ez 22,50 eurót jelent naponta egyetlen rendőr esetében, 50 rendőrrel számolva egy hónapra pedig 33 750 eurót.

A szlovákiai rendőrök magyarországi tartózkodásával és a küldetéssel járó egyéb kiadásokat a magyar fél állja. A rendőröket hotelben vagy panzióban szállásolják majd el, napi legalább három étkezés biztosított számukra, valamint egy további, éjszakai szolgálat esetén. Az üzemanyagdíj és a szolgálati járművek karbantartása Magyarország számláját terheli majd.

A rendőröket a szlovák határ- és idegenrendészeti egységekből, illetve dél-szlovákiai rendőrkapitányságokról válogatják ki, éppen azért, mert ott szlovákiai magyarok is teljesítenek szolgálatot.

A szlovák belügyminisztérium közleménye szerint nyilvánvaló, hogy a magyar-szerb határszakasz jelenleg az egyik legsérülékenyebb része az Európai Unió külső határainak. Szlovákia a rendőröket a visegrádi szövetségen belüli szolidaritás jegyében küldi Magyarországra. A cseh kormány a múlt hét elején döntött arról, hogy első szakaszban 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld magyar partnerének, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A lengyelek pedig egy helikoptert küldenek személyzettel együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×