eur:
387.28
usd:
357.13
bux:
68051.96
2024. május 23. csütörtök Dezső

A német tartományok további pénzt kérnek a menekültek ellátásához

Berlinben a kancellár kedd délután tanácskozott az osztrák kancellárral, majd a késő éjszakába nyúló megbeszélésen a tartományi kormányfőkkel is megvitatta, hogy miként lehetne úrrá lenni a menekültválságon. Noha Angela Merkel továbbra is sziklaszilárdan kiáll a polgárháborúk által elűzött tömegek befogadása mellett, a tartományok vezetői mind hangosabban követelik az országon belüli, méltányos elosztásukat, egyben pedig legalább 6 milliárd eurót várnak el Berlintől a menekültek elszállásolásával, illetve eltartásával kapcsolatos kiadásaik fedezésére.

Angela Merkel humanitárius kiállásának támogatására segítséget kapott a pénzügyminisztertől. A kiegyensúlyozott államháztartás zászlóvivőjeként ismert Wolfgang Schäuble ugyanis közölte, hogy az egyes minisztériumok számára előirányzott költségvetési összegek megrövidítésével rövidesen további fél milliárd eurót tud a városok és a települések rendelkezésére bocsátani a menekültekkel kapcsolatos kiadásaik enyhítésére.

A téma tegnap délután szinte késhegyre menő vita keretében előbb a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője, valamint 300 szociáldemokrata városatya közt lezajlott megbeszélésen, majd pedig a kancellár és a tartományi kormányfők részvételével a késő éjszakába nyúló tanácskozáson is szerepelt.

Stefan Weil, Alsószászország miniszterelnöke - noha helyeselte a polgárháborúk elöl érkezők befogadását, - feltette a kancellárnak a kérdést, hogy miként várja el az Európai Uniótól a menekültek elosztásának kötelező érvényű szabályozását, ha még Németországon belül sem sikerül meghatározni, melyik tartomány hány menekültről hajlandó gondoskodni.

A válságos helyzetben leginkább érintett Bajorország kormányfője, Horst Seehofer konkrét intézkedéseket sürgetett az egyre inkább tarthatatlan állapotok kezelésére, egyben pedig utalt arra, hogy a rendőrség aligha tudja szavatolni a világ legnagyobb sörfesztiválján, a szombaton megnyíló kéthetes müncheni Oktoberfesten a biztonságot, ha Ausztria felől továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok.

Jól értesült források szerint vasárnap délután a határellenőrzés átmeneti bevezetését is Horst Seehofer sürgetésére rendelte el a berlini kormány.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hatóságok a német földre lépő menekülteket visszafordulásra kényszerítik, hanem - mint eddig is - felveszik adataikat és humanitárius szervezetekkel karöltve átmeneti szállásokon helyezik el őket.

Az osztrák és a német kancellár most abban reménykedik, hogy az uniós országok jövő hétre tervezett belügyminiszteri értekezletén mégiscsak sikerül dűlőre jutni a kötelező érvényű kvóták bevezetésében.

A Berlinben tegnap tartott tanácskozásukat követő sajtóértekezleten Werner Faymann osztrák kancellár már szóba hozta az uniós támogatás megvonását a kvótát elutasító tagállamoktól. Mindkét fél egyetértett abban, hogy jelentősen elősegítené a válság rendezését fogadó állomások létesítése Olasz- és Görögországban, esetleg még Magyarországon is, ahol uniós hivatalnokok bírálnák el a menedékkérelmeket.

Angela Merkel és Werner Faymann elképzelése szerint ezekről a fogadó állomásokról osztanák szét az unió tagállamai között a menedékre jogosult személyeket, akiknek azonban nem állana jogában a célország kiválasztása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

A Hankook & Company vállalatcsoport növeli részesedését a világ második legnagyobb autó hő- és energiaszabályozási technológiákkal foglalkozó cégében, a Hanon Systemsben. Az akvizíció, várhatóan még az idei év végéig befejeződik. A lépéstől a Hankook azt várja, hogy a cégcsoport a 30 legnagyobb koreai vállalat közé kerüljön - derült ki a vállalat közleményéből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×