eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fico: "Nem tehetek róla, hogy nem vagyunk vonzóak a menekülteknek"

"Szlovákia továbbra sem hajlandó bevezetni az Európai Bizottság által előirányzott kötelező kvótákat, mivel nem tekinthető célországnak, csak átutazónak" - vélekedik Robert Fico szlovák miniszterelnök.

"Szlovákia a menekültek számára tranzitország, nem célország. Itt maradni nem szeretnének, ebből adódóan feleslegesnek tartom a kötelező kvóta bevezetését Szlovákiára nézve" - szögezte le sokadjára a szlovák kormányfő a kvótákra vonatkozó álláspontját. "Nem vagyunk a kötelező kvóták bevezetése mellett, mivel nem vezetnek megoldásra. Arról nem tehetek, hogy a visegrádi négyek tagállamai nem népszerűek a menekültek körében, hanem Ausztria, Németország, Nagy-Britannia vagy Franciaország felé veszik az irányt" - tette hozzá Robert Fico.

Ján Figeµ, az ellenzéki kereszténydemokraták elnöke szerint sem oldja meg a kötelező kvóta bevezetése a kialakult helyzetet. Rámutatott arra, hogy a Közel-Keleten emberek milliói, Afrikában pedig mintegy 15 millió ember indult jelenleg útnak Európa felé. A kereszténydemokrata pártelnök szerint a megoldás kulcsa a nemzetközi szereplők, elsősorban az ENSZ kezében van. "Globális veszélyeztetettségként az Iszlám Állam léte hozható fel. Ha ez a téma nem kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, akkor miért is van? Ne ideologizáljunk, amikor a világ biztonsága forog kockán" - mondta a KDH elnöke.

A Szlovák Püspökkari Konferencia nyilatkozatot adott ki Ferenc pápa vasárnapi felszólítására reagálva, amely szerint minden európai plébániának, vallási közösségnek, rendháznak, be kellene fogadnia egy menekült családot. Martin Kramara, a konferencia szóvivője úgy nyilatkozott, a szlovákiai katolikus egyház igyekezni fog segíteni mindenkinek, aki a háború miatt éhezik, vagy hiányban szenved és keresni fogja a lehetőséget arra, hogyan segítsenek azok integrálásában, akiket befogad az ország.

Lucia ©tasselová, a "Felhívás az emberségre" nevű kezdeményezés vezetője a köztelevízió adásában kijelentette:

"Nincs semmiféle veszély. Szlovákia a balkáni válság idején tapasztalatot szerzett, akkor 10 ezer menekülttel megbirkóztunk. Nem a félelem légkörében, hanem a bátorság és az öntudat szellemében kell felkészülnünk" - húzta alá.

Szlovákia önkéntes alapon jelenleg 200 szír keresztény befogadását tervezi. Ezen felül pénzügyi és eszközbeli támogatást nyújt a schengeni határvédelem és a menekültek kiindulási országainak a stabilitása céljából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×