eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szlovákia 113 millió eurót fordíthat a menekültekre

Szlovákia 2020-ig több mint 13 millió eurót hívhat le a bevándorlók, és a menedéket kérők hazájukba való visszatérítési folyamatával kapcsolatos intézkedések végrehajtását támogató forrásokból. A csehek eközben azon igyekeznek, hogy Magyarország fogadja vissza a hazájukba Magyarországról érkező menekülteket.

Az Európai Bizottság 13 076 477 eurót hagyott jóvá Szlovákia számára a migrációs politika támogatására. A támogatásért bármelyik állami vagy civil szervezet pályázhat, beleértve az önkormányzatokat, közigazgatási intézményeket, oktatási és tudományos-kutatói intézményeket, egyéb civil szervezeteket és a Szlovákia területén tevékenykedő nemzetközi szervezeteket is. A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kérvényezők saját projektet nyújtsanak be. A belügyi tárca már kiírta a menedékjogi, bevándorlási és integrációs alap első pályázatait. A három felhívás keretében kiírt pályázat felhasználható összege 1,5 millió euró.

Robert Kaliòák belügyminiszter a lehívható támogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy a brüsszeli segítség éppen jókor érkezik, hiszen a Szlovákia által a leginkább veszélyeztetett csoportoknak felajánlott segítségnyújtás megvalósítását nagyban segíti az uniós pénzcsomag.

A szlovák belügyminisztérium egyébként figyelmen kívül hagyta a múlt vasárnapi bősi népszavazás eredményét. A helyiek arról tartottak népszavazást, hogy létesüljön-e menekülttábor a település határában, ahol a 90-es években már helyeztek el menekülteket. A referendumon a szavazók 96%-a nemet mondott a táborra. A szlovákiai liberálisok szerint felháborító, hogy a belügy semmibe veszi a helyiek akaratát. A Szabadság és Szolidaritás pártja ezért azt javasolja, hogy a kormány fogadjon el kompromisszumos megoldást, és a menekülteket ideiglenesen katonai épületekbe helyezze el, ahol a hadsereg őrizné őket. A párt alelnöke, ¥ubomír Galko volt védelmi miniszter szerint a hadseregnek a menekültek elszállásolására van elegendő kapacitása.

A csehek pillanatnyilag másképp gondolnak a menekültprobléma megoldására. Csehország ugyanis tárgyalni kíván Magyarországgal, hogy fogadja vissza azokat a menekülteket, akiket a dublini egyezmény alapján vissza kellene fogadnia. Mindezt Miloslav Koudelný, a csehországi menekülttáborok kezelőségének igazgatója közölte Prágában. Koudelný úgy fogalmazott, hogy a cseh belügyi tárca munkatársai hamarosan Magyarországra utaznak, hogy magyar partnereikkel megtárgyalják a menekültek visszaadásának feltételeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×