eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szabadszájú Trump lenne a nyerő a republikánusok között

Az illegális bevándorlók hazatelepítését szorgalmazó, ellentmondásos milliárdos, Donald Trump a legnépszerűbb az amerikai republikánus párt elnök-aspiránsai között, a demokraták ugyanakkor könnyen legyőznék. Ez derült ki egy új felmérésből.

Donald Trump nagykanállal eszi a publicitást: ingatlanfejlesztő, a Tanonc című valóságshow amerikai változatában ő volt élet-halál ura és imádja a csinos nőket.

Trumpnak van egy harcias oldala is: nem arról híres, hogy megválogatná a szavait.

"Arról beszélek, amiről csak akarok" - mondta, miután, kigúnyolta a 2008-as republikánus elnökjelöltet, John McCain szenátort, amiért fogságba esett a vietnami háborúban.

Felesége nemi erőszakkal vádolta meg, korábban viszont ő mondta azt, hogy az Amerikába bevándorló mexikóiak bűnözők és nemi erőszak elkövetők. Most arról beszélt, hogy hazatoloncolna minden, papírral nem rendelkező bevándorlót. Igaz, "a jókat" visszaengedné, bár nem adna nekik állampolgárságot.

A tévésorozatban vele dolgozó tanoncai csodálattal beszélnek kitartásáról és üzleti érzékéről és úgy tűnik, azt követően, hogy júniusban bejelentette elnöki ambícióit, sok republikánus választó is vevő rá.

Bírálói szerint politikája kidolgozatlan - például: visszavonatná az Obama-féle egészségügyi törvényt és valami "nagyszerűvel" váltaná fel, de hogy mivel, arról még nem beszélt.

Ennek ellenére a 17 republikánus elnökjelölt közül ő a legnépszerűbb és a republikánus voksok 20 százalékát kapná most - úgy, hogy 6%-kal megelőzi legközelebbi ellenfelét, Scott Walker wiscounsini kormányzót.

Az olyan konzervatív szavazóknak, akiknek elegük van a washingtoni politikai machinációkból, láthatóan tetszik a milliárdos megmondóember-stílusa.

Trump ugyanakkor megosztó személyiség: a republikánus választók 30 százaléka nem akarja, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje.

"Imádják és gyűlölik" - mondta Tim Malloy, a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatóinak egyike.

"Szárnyal, de ha ma lennének a választások, akkor Donald Trump nem lenne elnök" - hűtötte le a Trump-hívők várakozásait.

A felmérés szerint ugyanis a másik oldalon a demokraták között 55 százalékos támogatottságot felmutató Hillary Clinton simán verné Trumpot. Ha most lenne az elnökválasztás, a volt demokrata külügyminiszter és First Lady 8 százalékkal több szavazatot kapna, mint a borzas hajú milliárdos.

Igaz, más republikánus politikusok viszont komoly veszélyt jelentek Clintonra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×