eur:
387.92
usd:
361.44
bux:
68922.59
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egyre több az ukrán orvos a kelet-szlovákiai kórházakban

Az ukrán orvosok részéről évről-évre nő az érdeklődés a szlovákiai munkavállalás iránt. Elsősorban a keleti régióban található kisebb kórházak igyekeznek ekképp megoldani a hazai orvoshiányt. Az orvos- és nővérhiány miatt már több kórház a keleti szomszédnál keres szakembereket.

Igor Rozumík ukrán orvos 10 éven keresztül dolgozott saját hazájában, majd 11 éven át a Dél-Afrikai Köztársaságban látta el a betegeket, ezt követően vállalt munkát Szlovákiában. Áprilistól a felsővízközi (Svidník) kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályán kezeli a hozzá tartozó pácienseket. "A feleségem szlovák, két lányunk van, és úgy döntöttünk, hogy itt végre együtt lehetünk. Nagyon elégedett vagyok" - állítja az ukrán orvos.

A kelet-szlovákiai régió kórházaiban jelenleg mintegy 20-ra tehető az Ukrajnából érkezett orvosok száma. Felsővízközre is újabbak érkezését várják. "Több kérvény érkezett hozzánk, mint amennyit jóvá tudunk hagyni. Jelenleg négyen dolgoznak nálunk a keleti határ túloldaláról, és további három orvos érkezésével számolunk" - tájékoztatott Eugen Le¹o kórházigazgató.

Az ukrán orvosok alacsonyabb bérért is hajlandók dolgozni, mint a hazaiak, a kisebb kórházakban is vállalnak munkát, amit a frissen végzett hazai orvosok gyakran visszautasítanak. A Szlovák Kórházszövetség adatai szerint évről-évre több ukrán orvos érdeklődik szlovákiai munkavállalás iránt.

"Főként az elmúlt két évben nőtt meg jelentősen az ukrán érdeklődők száma, akik a mi kórházainkban szeretnének dolgozni. Javarészt olyan orvosokról van szó, akik már 3-5 éves gyakorlattal rendelkeznek, melyre saját hazájukban tettek szert" - mondta a szövetség elnöke. Marián Petko elmondta, a külföldi orvosok elsősorban a kisebb kórházaknak és gyógyintézeteknek nyújthatnak segítséget.

A Szlovákiába érkező ukrán doktorokat azonban először csak gyakornokként alkalmazzák a kórházak, ezért mindegyiküknek le kell tennie a Szlovákiában elfogadott szakképesítési vizsgát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×