eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Mosolydiplomácia Szocsiban

Nem történt áttörés, de azért órákon át tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel John Kerry. Az amerikai külügyminszter legutóbb 2013-ban, még azelőtt járt Moszkvában, hogy az ukrajnai helyzet miatt elhidegült volna a viszony. A találkozó után Kerry arra intette Ukrajnát, hogy ne indítson katonai offenzívát a szakadárok ellen.

Ezúttal nem indították újra az orosz-amerikai kapcsolatokat, de a mosolygós fényképek és tanácskozások kedélyes pillanatait taglaló jelentések arra utalnak, hogy Moszkva és Washington közeledni akar egymáshoz.

John Kerry amerikai külügyminiszter azután érkezett a fekete-tengeri Szocsiba, hogy főnöke, Barack Obama az ukrajnai helyzet miatt bojkottálta a Moszkvában a II. Világháború lezárásának 70. évfordulójáról megemlékező ünnepséget.

Kerry először Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt, majd pózolt egy mosolygós fényképen. Lavrov "csodálatosnak" nevezte a megbeszéléseket. A két külügyminiszter közösen megkoszorúzott egy háborús emlékművet. Lavrov - a közte és kollégája között kialakult vicces szokásnak megfelelően - két kosár krumplival is megajándékozta vendégét.

Ezt követően fogadta az amerikai külügyminisztert Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök több, mint négy órán át beszélgetett vendégével és az egyik elnöki illetékes azt mondta, hogy Kerryt helyi borral kínálták.

Az elmúlt napokban Putyin jelezte, hogy nyitna Washington felé, bár a Győzelem napi parádén ismét bírálta Amerikát és azt mondta: egypólusú világot akar létrehozni.

Kerry most Obama elnök szóbeli üdvözletét adta át és Twitter-bejegyzéseiben "nyíltnak" és "eredményesnek" írta le az orosz vezetőkkel folytatott találkozóit.

A házigazdáknak azt mondta, hogy a Moszkva elleni nyugati szankciókat akkor vonják vissza, ha maradéktalanul megvalósulnak az ukrajnai tűzszüneti megállapodás feltételei. Abban, hogy a tűzszünetet maradéktalanul be kell tartani, mindkét fél egyetértett.

Kerry egy olyan megjegyzést is tett, amely minden bizonnyal örömmel töltötte el házigazdáit. Arra figyelmeztette az ukrajnai konfliktusban érintett feleket - köztük Porosenko ukrán elnököt -, hogy az erő alkalmazása "különösen pusztító" hatású lenne.

Lavrov diplomatikusan úgy fogalmazott "volt némi eltérés annak megítélésében, hogy miért robbant ki a konfliktus, de egyetértettünk abban a válságot csak egyetlen módon, a fegyvernyugvás betartásával lehet rendezni".

A felek érintették Jemen, Líbia, az iráni atomprogram és Szíria kérdését is - utóbbi kapcsán Kerry azt próbálta kipuhatolni, hogy Moszkva továbbra is kitart-e szövetségese, Bassár al-Asszád elnök mellett.

Putyin tanácsadója, Jurij Usakov azt mondta: a szocsi tárgyalások az első jelei annak, hogy a két nagy ország megérti, hogy vissza kell térni a normális együttműködéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×