eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

B-terv készül a görög kiválás esetére

Az eurót használó országok - azaz a Valutaunió - mentőcsomagot készít elő Görögország számára, arra az esetre, ha Athén az eurózóna elhagyására kényszerülne. A görög kormány hétfőn a Valutaalapnál tartott biztonsági tartalékából fizette ki egyik hitelrészletét - a Valutaalapnak.

A héten újabb sötét jóslatok jelentek meg a fenyegető görög államcsődről és arról, hogy Görögország feladhatja az eurót.

Alexisz Ciprasz miniszterelnök kormánya továbbra sem állapodott meg a hitelezőkkel, miközben sürgősen további pénzekre van szüksége, hogy fizetni tudja tartozásai esedékes részleteit.

A radikális Sziriza párt által vezetett kabinet hétfőn unortodox lépésre szánta el magát: 650 millió eurót vett ki az IMF-nél tárolt vésztartalékából, hogy ironikus módon a Valutaalapnak fizessen vissza egy hasonló összeget.

Ezt a vésztartalékot az IMF tagállamai elméletileg igénybe vehetik, de nagyon ritkán élnek a lehetőséggel.

A következő hónapokban Athénnek további részleteket kell törlesztenie a Valutaalap és az Európai Központi Bank felé.

A görög kormány az elmúlt hónapokban befagyasztotta a népszerűtlen ingatlanadót, és adóamnesztiát vezetett be, amelynek nyomán nehezebben tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy "borzasztóan sürgős kérdés a likviditás ügye" és hogy csak pár hétre elegendő pénze maradt az országnak.

Görögország továbbra is tárgyalásokat folytat hitelezőivel, hogy meg tudja kapni a nemzetközi segélycsomag utolsó, több mint 7 milliárd eurós részletét. Cserébe azonban munkaügyi és nyugdíjreformot követelnek tőle, és az alkudozás még mindig tart.

Ha létre is jön a megállapodás, azt jóvá kell hagyniuk a hitelezőknek, a Valutaunió pénzügyminisztereinek és egy sor nemzeti parlamentnek is. Több német képviselő is már nyíltan beszél arról, hogy Athén az euró feladására kényszerülhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Görögországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból - mondta a német főtárgyaló.

Ebben a helyzetben Brüsszelben egy "B-tervet" kezdtek kidolgozni arra az esetre, ha Görögország az eurozóna elhagyására kényszerülne. A Valutaunió kormányai - köztük Athén hitelezői - egy újabb segélycsomagban gondolkodnak, hogy megakadályozzák az államcsődöt.

Ugyanakkor politikailag és gazdaságilag is készek izolálni Athént, hogy megvédjék a Valutauniót az esetleges kellemetlen hatásoktól - közölte egy brüsszeli illetékes. Matteo Renzi olasz miniszterelnök egyik tanácsadója, Filippo Taddei szerint "mindig van B-terv, de ha azt nézzük, hogy ki léphet közbe, ha szükség van rá, akkor a lista nagyon rövid."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×