eur:
389.12
usd:
362.23
bux:
68706.44
2024. május 8. szerda Mihály

Példátlan érdektelenségbe fulladt a választás Brémában

A legkisebb német szövetségi tartományban, Brémában tegnap helyi választások voltak. A mintegy 650 ezer szavazásra jogosult polgárnak lehetősége volt dönteni a 83 tagú brémai parlament, valamint a helyhatósági intézmények összetételéről. Azonban alig 300 ezren adták le voksukat, holott már a 16 évesek is választójoggal rendelkeznek a tartományban.

A legtöbb szavazatot ezúttal is a Szociáldemokrata Párt kapta, amit Berlinben a párt országos főtitkára győzelemnek minősített első tévé-nyilatkozatában.

Azonban nyilatkozata aligha derítette jókedvre Jens Böhrnsen tartományi miniszterelnököt, aki kénytelen-kelletlen beismerte, hogy a tartományban vezetése alatt álló szociáldemokraták még sohasem szerepeltek ennyire gyengén, mint tegnap. Ugyanis a négy évvel ezelőtti választási eredményhez viszonyítva csaknem 6 százalékot vesztettek. De eddigi koalíciós partnerük, a zöldek még ennél is rosszabbul végeztek: rájuk ugyanis tegnap 7 százalékkal kevesebben szavaztak, mint 2011-ben. A második helyre a Kereszténydemokrata Unió került, némileg jobb eredménnyel, mint 4 évvel ezelőtt.

Ennek ellenére Jens Böhrnsen úgy nyilatkozott, hogy fenn akarja tartani az eddig szociáldemokrata-zöldpárti kormánykoalíciót. A 65 esztendős, hűvösen tartózkodó, jellegzetes észak-német jogász semmiképpen sem szeretne törést okozni a szociáldemokraták immár közel 7 évtizedes brémai kormányzásában, ami példa nélkül áll a 16 német tartomány történetében. Pedig óriási nehézségekkel küzd, mert Bréma - annak ellenére, hogy kikötőjéből, Bremerhavenből indítják útra a legtöbb kivitelre szánt gépkocsit Európában, és területén űrkutatási központ, valamint elit-egyetem működik, -súlyosan eladósodott tartomány, ahol minden negyedik polgár szegénységben él és a diákok tanulmányi szintje megszégyenítően alacsony.

Tudósítók szerint a tegnapi választásnak kettős üzenete volt: az egyik a már politikailag elparentált Szabaddemokrata Párt számára jelentett biztató hírt, ugyanis több, mint 6 százalékos támogatottságával Brémában sikerült bejutnia a törvényhozásba. A másik már valamennyi párt számára aggasztó jel, ugyanis tegnap a szavazatra jogosultaknak csupán fele járult az urnákhoz, amire eddig nem volt példa Németországban.

Elemzők a tömegpártok iránti megnyilvánuló csömörre vezetik vissza ezt a magatartást. Utalnak arra, hogy jórészt ezért sikerült az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Pártnak tovább gyarapítania mandátumainak számát Brémában is, illetve tovább erősödnie az Európai Unió politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak nevű tömörülésnek is, amely immár Brémában is átlépte a helyi törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×