eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Visszaütött a Volkswagen-vezér mesterkedése?

A világ egyik legnagyobb autógyára, a Volkswagen vezetősége továbbra is súlyos személyi problémákkal küzd, annak ellenére, hogy a két héttel ezelőtt kirobbant belviszály a felügyelőtanács élén álló Ferdinand Piëch váratlan távozása után már megoldottnak tűnt. Mi állhat a feszültség hátterében?

A Volkswagen felügyelőtanácsát több mint egy évtizeden át a családi kapcsolatai révén óriási befolyással rendelkező Ferdinand Piëch irányította. Miután azonban két héttel ezelőtt egy interjúban kijelentette: megdőlt a bizalma a konszern élén álló Martin Winterkornban, súlyos feszültséget robbantott ki az autógyár vezető testületében, és néhány nappal később a felügyelőtanács hattagú elnökségében öten - köztük Ferdinand Piëch unokatestvére Wolfgang Porsche is - nyíltan Martin Winterkorn mellé álltak. Sőt még azt is indítványozták, hogy a jelenleg 67 éves cégvezető megbízatásának jövőre esedékes lejártát mindenképpen hosszabbítsák meg.

Így Piëch bírálatával magára maradt, de a színfalak mögött újabb mesterkedésbe fogott, hogy kibuktassa állásából Martin Winterkornt, akit pedig az ezredfordulót követően éppen ő hozott a Volkswagenhez.

Miután a múlt héten napvilágra került a háttérben kezdett fondorkodása, váratlanul bejelentette, hogy ő és felesége is azonnali hatállyal kiválik a Volkswagen felügyelő bizottságából. Távozásával a konszern irányításában döntő szerepet játszó testület elnöki széke megürült, szombat óta ügyvezetőként Piëch eddigi helyettese Berthold Huber tölti be, így ő vezeti majd a felügyelőtanács május 4-ére tervezett rendkívüli ülését, amelyen esetleg már meg is választják a testület új elnökét.

Erre jó eséllyel pályázhatna Wolfgang Porsche, a luxus sportkocsik gyártására szakosodott Porsche-cég felügyelőtanács elnöke. A VW-nél pajzsra-emeléséhez azonban szükség lenne a részvények jelentős hányadával rendelkező Ferdinand Piëch támogatására is, ez viszont a Winterkorn-ügyben történt állásfoglalása után csaknem kizártnak tűnik.

Jól értesült források tudni vélik, hogy Berthold Huber ügyes diplomáciával addig kívánja ügyvezetői tisztségét kihúzni, amíg jövőre Martin Winterkorn cégvezetői megbízatása lejár - bár a felügyelőbizottság javaslatot terjeszt a 2016 végén lejáró szerződésének meghosszabbítására -  és akkor Huber őt fogja ajánlani a részvényesek gyűlésén a felügyelőtanács elnöki posztjára, amelyről szombaton mondott le az eddigi nagyhatalmú Ferdinand Piëch.

Addig azonban nem lehet kizárni a Piëch-Winterkorn párviadal hangos kiújulását sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×