eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Álarcos húsvéti síeléssel ünnepelnek a Tátrában

Akárcsak Magyarországon, Szlovákiában is átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti a szabadban vagy szállodában az ünnepeket. A várható hűvös, változékony idő ellenére sokan elutaznak.

A legtöbb belföldi hotel ilyenkor húsvéti programmal kedveskedik a látogatóknak: a konyhákban hagyományos húsvéti ételek készülnek, néhol pedig még korbácsot fonni is megtanulhatnak a vendégek. "A hideg tél után leginkább a wellness-szállodák, a fürdőhelyek, különböző magyarországi üdülőfalvak a legfelkapottabbak, és akiknek tényleg elegük van a hidegből, és meg is tudják fizetni, azok általában Dubajt, Thaiföldet vagy a Karib-térséget választják" - árulta el Takács Gábor turisztikai tanácsadó az InfoRádiónak.

A Magas-Tátrában idén is több rendezvénnyel gondoskodnak a látogatók szórakoztatásáról. A síközpontokban lesz kézművesbemutató, koncertek, a legkisebbeket pedig úgynevezett kreatív alkotóműhelyek várják. A kézműves foglalkozásokon az alkotni vágyók díszíthetnek hímestojást, süthetnek kalácsot, készíthetnek népi hangszereket és népi ételeket is kóstolhatnak. A Csorba-tónál húsvét vasárnapra tervezik a legnagyobb akciót: attól, aki álarcot viselve áll sílécre, mindössze egy eurót kérnek a felvonóhasználatért. A síliftek tavaszi karbantartásához csak az ünnepek végeztével látnak hozzá.

Persze vannak, akik továbbra is kötődnek a hagyományokhoz, és otthon ünnepelnek. A néprajzkutató szerint tény, hogy egyre kevesebben ragaszkodnak a szokásokhoz. Ezalól nem kivétel a húsvét hétfői locsolkodás sem. "Nem járnak már annyian locsolni a legények, mint valamikor. Régebben szégyen volt egy lányra nézve, ha nem locsolták meg, most már általában csak a közeli rokonok járnak" - mondta Szanyi Mária.

A húsvét Szlovákiában is azon ünnepek egyike, amely elképzelhetetlen ízletes falatok nélkül. A sonka, a tojás, a sajt és a torma elmaradhatatlan összetevői az ünnepi menünek. Mivel az élelmiszerárak tavaly április óta folyamatosan csökkennek az országban, feltételezhető, hogy az idei húsvéti bevásárlás során a tavalyi összegnél akár 5 százalékkal is kevesebbet fizetnek a vásárlók a zöldség- és húsfélékért valamint a tojásért. Többet csak azok fizetnek, akik a húsvétot nem tudják elképzelni édességek nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×