INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Erőfitogtatás az ukrán határ közelében kezdődő szlovák hadgyakorlat?

Infostart / InfoRádió
Keddtől 610 amerikai, és több száz közép-európai NATO katona érkezik Szlovákiába katonai gyakorlatra, amelyek egy részét a szlovák-ukrán határ közelében bonyolítják le.

A hadgyakorlat megszervezésére a szlovák kormány is rábólintott, így semmi sem áll útjába annak, hogy február végén és március elején 610 amerikai, valamint több száz cseh, lengyel, magyar és osztrák katona érkezzen Szlovákiába.

A külföldi katonák több mint harminc hadgyakorlaton vesznek részt az ország területén. Február 24. és március 15. között az amerikai különleges egységek csaknem 100 tagja gyakorlatozik majd Zsolnán, Lesten és az ukrán határtól mindössze pár kilométerre fekvő Nagykemencén. A tervezett gyakorlatoknak a védelmi tárca szóvivője, Martina Balleková szerint azonban semmi köze az ukrán-orosz konfliktushoz.

Andor ©ándor cseh biztonságpolitikai elemző szerint viszont egyfajta erőfitogtatásról van szó a NATO részéről, ezért nem véletlen, hogy a szövetség épp az ukrán határ közelébe tervezett be ilyen nagyszabású akciót.

Ezzel kapcsolatban Ondrejcsák Róbert, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Intézetének igazgatója megjegyezte, Oroszországnak csak addig van esélye az agresszió kiterjesztésére, amíg nem ütközik ellensúlyba. "Ukrajna önmagában nem elég ellensúly, gyengébb mint Oroszország. Ukrajna nem képes saját magát megvédeni Oroszországgal szemben. Ellensúlyt csak Európa, az Európai Unió és a NATO képezhet. Oroszország addig fog elmenni Ukrajnában, míg a lépései következtében kialakuló kockázat túl nagy lesz ahhoz, hogy ezt megérje neki" - véli Ondrejcsák Róbert.

A katonák saját felszereléssel és fegyverekkel érkeznek Szlovákiába. Információik szerint Magyarország 120 katonát, köztük katonai búvárokat küld ki a különböző gyakorlatokra. A cseh egységek pedig a természeti katasztrófák esetén történő bevetéseket és a légi hadműveletek során zajló együttműködést gyakorolják majd. Emellett vegyvédelmi egységek is bővíthetik tapasztalataikat.

Az USA még tavaly jelezte, hogy megerősítené katonai jelenlétét kelet-európai szövetségesei területén, mire Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette, számára elképzelhetetlen, hogy a NATO egységei létesítsenek bázist vagy rakétaelhárító központot Szlovákiában. Fico ugyanakkor elismerte, hogy Szlovákiának, mint NATO tagállamnak kötelezettségei is vannak, de ezen belül legfeljebb azt tudja elképzelni, hogy kiképzőközpontjaiban gyakorlatozzanak külföldi katonák.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk