eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin szerint a Nyugat aláássa Oroszországot

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy évtizedeken át próbálta "visszatartani" és aláásni Oroszországot. Az orosz elnök erről szokásos, az ország helyzetéről szóló beszédében tett említést, amelyben azt is közölte: mérséklik a vállalkozásokat fojtogató bürokráciát.

Kommentátorok azt találgatták, hogy megpróbálja-e enyhíteni a Nyugattal fennálló feszültséget Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök azonban harcias hangulatban érkezett a Kreml György-termébe.

Az ország állapotáról szóló, szokásos éves beszédét azzal kezdte, hogy a Krím-félsziget visszafoglalása a terület "történelmi visszatérése" volt. Egy olyan térségé, amely ugyanolyan fontos Oroszországnak, mint a Templom hegy Jeruzsálemnek.

Ha nem történik semmi a Krímben, akkor a Nyugat más indokot talált volna, hogy szankciókkal szorítsa vissza Oroszországot, amelyet "a 90-es években a jugoszláv forgatókönyv alapján akartak feldarabolni".

Az orosz elnök ismét puccsnak nevezte a télen történt kijevi eseményeket, melyek Janukovics elnök elüldözésével végződtek.

Oroszország beavatkozik "az igazság" oldalán és megvédi honfitársait - mondta, bár Moszkva többször tagadta, hogy katonákat és fegyvereket küldött volna Kelet-Ukrajnába.

Putyin említette a csecsen fővárosban, Groznijban történeteket, ahol a rendőrség iszlámista fegyveresekkel csapott össze és közel 20-an haltak meg a lövöldözésekben. Az orosz elnök szerint a támadók olyan lázadók voltak, akik külföldről kaptak támogatást.

Gazdasági témákra térve az államfő arról beszélt, hogy "teljes amnesztiát kap a tőke", azaz az offshore-paradicsomokba menekített pénzeket haza lehet hozni és legalizálni lehet. "Nem lesznek kérdések a forrásokról, nem lesznek kérdések az adóhivataltól és a rendőrségtől" - mondta.

Emellett az orosz elnök olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek célja, hogy megóvják a kis- és középvállalatokat a hivatali korrupciótól és hogy csökentsék számukra a bürokráciát.

Voltak, azonban, akik a gazdasági növekedést beindító, mélyreható reformot hiányolták.

"Mintha két különböző országban élnénk" - mondta a Vedomosztiynak az állami bankok egyik vezetője. "Ez nem áttörés, kardinális reformokra van szükség" - tette hozzá Natalja Akindinova, az úgynevezett Fejlesztési Központ vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×