eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A SZÉP-kártyához hasonló utalvány bevezetését tervezik a szlovákok

Jelentősen visszaesett a Szlovákiába látogató külföldi turisták száma a múlt év azonos időszakához képest - közölte az ENSZ Turisztikai Világszervezete. A belföldi turizmus szintén fellendítésre szorul. A szlovák idegenforgalmi szakemberek ezért a magyar tapasztalatokból kiindulva a SZÉP-kártyához hasonló utalvány bevezetését tervezik a jövőben.

A visszaesés üteme a második leggyorsabb volt a világ országaiban mértek közül, ennél jobban már csak a tartósan bizonytalan helyzetben lévő Egyiptomban csökkent az oda látogató turisták száma - hangsúlyozza a Hospodárske Noviny című gazdasági napilap, amely szerint a visszaesés annál inkább érezhető, hogy az elmúlt öt évben a turisták száma évről évre új pozitív rekordokat döntött.

A Hospodárské Noviny szerint a 13,4 százalékos visszaesés - az időjárás mellett - leginkább az orosz és ukrajnai vendégek elmaradásának tudható be, ami az ukrajnai helyzettel és a két ország pénzének gyengülésével magyarázható.

A külföldi látogatók mellett a hazai turisták száma is megcsappant az elmúlt időben. A hozzáértők szerint ezért nagy szükség lenne a magyar SZÉP-kártyához hasonló utalványra. "A hazai idegenforgalom nem egy csúcs része a turisztikai ágazatnak. Nálunk inkább csak egy kiegészítő ágazat ez az egész sajnos. Ezt az üdülési csekk bevezetésével néhány év alatt meg lehetne változtatni, úgy ahogy ez az összes többi országban sikerült, például Magyarországon" - fejtette ki Tuba Lajos régiófejlesztési szakember.

Glattfelder Béla, magyar gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint Magyarország kész csomagként eladhatja a SZÉP-kártyát, mint saját fejlesztést. "Annak a számítástechnikai háttere egy olyan magyar fejlesztés, amihez hasonlót valaki a világon be akar vezetni, akkor valószínűleg sokkal olcsóbb neki megvenni ezt a magyar rendszert, mint saját magának a semmiből egy ugyanilyet kialakítani" - hangsúlyozta az államtitkár.

A Szlovák Közlekedési és Régiófejlesztési Minisztérium Idegenforgalmi Főosztályának igazgatója nagyra értékeli a magyar fél segítségét. Ivana Magálová elmondta, nemsokára Magyarországon tanulmányozzák majd a rendszert, amiből elemzés készül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×