eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Üvöltenek a munkásokkal az angliai szendvicsgyárban

A brit sajtó is sokat foglalkozik annak a szendvicsgyárnak az esetével, amely új üzeméhez Magyarországon akar toborozni mintegy háromszáz munkást. A Daily Mirror című, nagy példányszámban megjelenő bulvárlap színes riportot közöl a cég egyik, már működő gyáregységéről, és úgy találja: nem csoda, hogy angol munkaerő nem akar ott dolgozni, mert a fizetés alacsony és a munkakörülmények igencsak kifogásolhatóak.

A legnagyobb brit szendvicsgyár, amely üzemeiben összesen 10.000 munkást foglalkoztat, új gyáregység megnyitására készül Northampton iparvárosban, ahol 7.500-an élnek munkanélküli segélyen.

Mint a magyar lapok is megírták, a cég megbízottja Budapestre repült munkaerőtoborzási feladattal, ugyanis az angolok nem jelentkeznek felvételre. A Daily Mirror munkatársa látogatást tett a szendvicsgyár már működő Hull-i üzemében, és tapasztalatai alapján úgy véli: nem csoda, hogy ott is túlnyomó részt kelet-európaiak dolgoznak, mivel a fizetés alacsony, a munkakörülmények pedig riasztóak.

Nagyon zajos munka ez, fülvédővel szerelik fel a dolgozókat. Hol a kemencéknél kell süteménydíszítést végezni, itt nagy a hőség, hol a hűtőrészlegnél, ahol csak öt fok van, tehát nehéz kellően felöltözni a munkához. A szendvicsüzemi futószalagnál gyors munkát követelnek meg, aki lemaradozik a norma teljesítésétől, azt hangosan lehordják az állandóan mögöttük járkáló ellenőrök. Megrovást kap az is, aki beszélget munka közben.

A Hull-i üzem 700 dolgozója közül a legalacsonyabban fizetettek órabére körülbelül 2500 forintnak felel meg, ami az angol megélhetési költségeket alig fedezi. Ezek a munkások 6 penny órabéremelést kértek, de az igazgatóság vonakodik, minek következtében a szakszervezet sztrájkkal fenyegetőzik.

A riport szerint a szendvicsüzemi munkamorál nagyon alacsony. Northamptonban még a munkanélküliek is méltóságukon alulinak tartják, hogy efféle kilátástalan betanított munkát végezzenek ilyen körülmények között. Jöhetnek tehát a kelet-európaiak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×