eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kormány- és korrupcióellenes tüntetés volt Pozsonyban

Csaknem 5 ezren tüntettek hétfőn este Pozsonyban a korrupció és a kormány ellen, s vélhetően további tiltakozásokra is sor kerül majd: november 25-én ugyanis korrupcióellenes menetelést tartanak.

A tiltakozók hétfőn kora este özönlötték el a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés teret azzal a céllal, hogy kifejezzék a kormányzó Smer politikájával és a korrupcióval kapcsolatos elégedetlenségüket.

A megmozdulást szervező ellenzéki politikusok három követelést fogalmaztak meg, amelyeket Robert Fico második kormányának címeztek. Ezek az állam és a fiókcégek közti üzletelés tilalma, az ún. Gorilla-botrányt vizsgáló képviselői bizottság létesítése, valamint a politikai jelölések tilalma.

A demonstrálók eredeti célja Pavol Pa¹ka házelnök visszahívása volt, aki azonban a hétvégi helyhatósági választások után lemondott tisztségéről. A pozsonyi törvényhozás elnöke azt követően jelentette be lemondását, hogy személyét az ellenzéki pártok és a szlovák sajtó összefüggésbe hozta azzal az általuk gyanúsnak minősített nagy értékű beszerzési üggyel, amellyel kapcsolatban a múlt héten Robert Fico leváltotta kormánya egészségügyi miniszterét, Zuzana Zvolenskát.

A tüntetők Pa¹kának azt üzenték, hogy ők egyáltalán nem anarchisták, ahogy azt a távozó házelnök egyik nyilatkozatában állította róluk. Azt skandálták, hogy Pa¹ka távozása után a Smer is vállalja a politikai felelősséget. A tiltakozók büntetőeljárás indítását követelik a korrupciós botrányok további szereplői ellen. Az ellenzék szónokai további követelések megfogalmazását is tervezik.

A tiltakozások sora ezzel nem zárul le. November 25-én ugyanis korrupcióellenes menetelést tartanak, a tiltakozók a Szlovák Nemzeti Felkelés térről a parlament épületéhez vonulnak majd. A szervezők bíznak a polgárok nagyarányú részvételében, hozzávetőleg 10 ezer tüntetőre számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×