eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kevés településen dolgoznak össze a magyar pártok a szlovákiai választásokon

A jövő hét végén tartják az önkormányzati választásokat Szlovákiában. A két magyar párt, az MKP és a Híd, ezúttal sem vitte túlzásba az együttműködést. Csupán minden hatodik polgármesterjelöltjük közös.

Az önkormányzati választásokat november 15-én, szombaton reggel hét és este nyolc óra között bonyolítják le. Összesen 2923 település lakói választanak polgármestereket és helyi képviselőket. Több mint 4 millió állampolgár jogosult a szavazásra. A szlovák választókon kívül külföldiek is voksolhatnak, amennyiben állandó lakhellyel rendelkeznek az adott településen. A jelöltek számára már megkezdődött a hivatalos kampány, amely választási moratóriummal, 48 órával a voksolás előtt fejeződik be, amikor is kezdetét veszi a kampánycsend.

A felvidéki magyarokat képviselő Magyar Közösség Pártja és a Híd a legtöbb dél-szlovákiai településen külön polgármesterjelöltet állít, mindössze minden hatodik polgármesterjelöltjük közös. Mindez azt jelenti, hogy csupán 38 dél-szlovákiai polgármesterjelölt neve mellett szerepel az MKP és a Híd neve is, további 15 jelöltet pedig más pártokkal közösen indítanak. A magyarlakta járásokban az MKP 211 jelöltet indít külön, a Híd 184-et.

Ravasz Ábel politikai elemző szerint az MKP rendre az alacsonyabb szinteken történő választások során tűnik erősebbnek a Hídnál. "Az önkormányzati választások hozhatnak majd egyfajta átrendeződést a két párt között, hogyha az egyik párt jellemzően jobban teljesít majd, mint a másik. Nyilván mind a kettő győzelmet fog kiáltani a választások után. A két párt szavazótábora most már nagyjából stabil. Nem sok olyan ember van, aki átmegy a Hídtól az MKP-hoz, és vissza. Nem az történik, hogy gondolkodnak a konyhaasztalnál a szlovákiai magyarok, hogy most ide vagy oda adják a voksukat, inkább az a kérdés, hogy hányan mennek el szavazni. Az MKP-nak jellemzően stabilabb, a Hídnak jellemzően nagyobb bázisa van. Az önkormányzati választásokon majd az dönt, hogy helyben milyen jelöltek vannak, milyen kampányt visznek, hogy mit tudnak ígérni a helyieknek, és hogy azok elhiszik-e ezeket az ígéreteket" - fejtette ki a politológus.

Minden ötödik településen már most tudják, ki lesz a következő négy évben a polgármester. Több mint száz dél-szlovákiai önkormányzatnak is megvan már a vezetője, ugyanis csak egy jelölés érkezett a polgármesteri posztra. Van azonban öt olyan település is, ahol egyáltalán nem lesz választás, ugyanis senki sem szeretne polgármester lenni. Ezeket a községeket a korábbi vezetők irányíthatják, vagy az egyik helyi képviselő, majd pár hónapon belül pótválasztást hirdetnek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×