eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az amerikai szenátus elfogadhatja azt internet "örök" adómentességéről szóló törvényt

Az Egyesült Államokban a digitális szakadék tovább növeli a vagyoni különbségeket - állapította meg a Financial Times. A lap felmérése szerint Amerika legszegényebb városaiban a legtöbb család nem rendelkezik szélessávú internettel.

Az amerikai szenátusnak már csak néhány napja van arra, hogy elfogadja azt a törvényt, amely "örökre" garantálja az internet adómentességét.

A jelenlegi szövetségi szabályozás szerint az adómentességről egy moratórium van érvényben és ennek megerősítéséről a washingtoni törvényhozók dönthetnek november 1-ig. Az utóbbi hónapokban a vita az internet megadóztatásáról átterelődött az internetes kereskedelem adóztatására, tehát van rá esély, hogy a hozzáférést adómentesnek meghagyó törvény a szenátuson is átmenjen.

Mindeközben a szegényebb sorban élő amerikaiak nagy része még internettel sem rendelkezik otthon.

A Financial Times felmérése szerint a legszegényebb városok családjainak többsége számára luxus a szélessávú internet.

Külföldről nézve nem tűnhet sokkolónak, de a világ legnagyobb gazdaságát adó Amerikában, például a válság sújtotta Detroitban, a szintén Michigan állambeli Flintben vagy a Georgia állambeli Maconban, az otthonok kevesebb, mint fele fizetett elő szélessávú internetre.

Barack Obama elnök négy éve hirdette meg akciótervét, amely szerint 2020-ra "minden amerikai gyors hálózati hozzáférést kap".

Az amerikai Népszámlálási Hivatal adatai szerint nehéz lesz betartani a tervet: 31 millió amerikai otthonban továbbra sincs sem vezetékes, sem mobil szélessávú internet-előfizetés.

Az Egyesült Államok vidéki településein közel 10 százalékkal alacsonyabb az előfizetők száma, mint a nagyvárosokban. Az összesített adatok szerint pedig közel 15 százalékkal kevesebb az internet-előfizetések száma az Egyesült Államokban, (75%) mint Németországban és Nagy-Britanniában (88%).

Ami igazán sokkoló a hivatal adatai szerint az az amerikai digitális szakadék. A városi körzetekben más országokhoz képest jóval drágább az előfizetés: átlagban havi 44 dollár, szemben a 26 dolláros brit, a 22 dolláros görög és a 16 dolláros dél-koreai átlag havi költséggel.

A hozzáférést emellett a jövedelmi állapot és ezzel összefüggésben az előfizető származása is befolyásolja. Az évi 20 ezer dollárnál kevesebből élő háztartásoknak mindössze 45 százaléka rendelkezik szélessávú internettel, ott viszont, ahol évi 75 ezer dollár a családi bevétel, az otthonok 91 százaléka, tehát a duplája. A latin- és afro-amerikai otthonok harmadában nincs gyors internet-előfizetés, míg a fehér és ázsiai otthonok esetében ez az arány 20, illetve 10 százalék az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×