eur:
389.67
usd:
362.13
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Obama megvédi a medvétől Kelet-Európát

Az Egyesült Államok nem fogja magára hagyni Kelet-Európát - mondta Varsóban az amerikai elnök a térségben tett négynapos látogatásán. Barack Obama ezzel a vizittel akart üzenni Moszkvának, amellyel az ukrajnai események miatt elmérgesedett a viszony.

1 milliárd dollárt költ az Egyesült Államok arra, hogy ideiglenesen kelet-európai államokban állomásoztassa hadereje egy részét.

Barack Obama azt azonban nem ígérte meg - ahogy pedig lengyel házigazdái szerették volna - hogy állandó támaszpontokat hozna létre többet között Lengyelországban.

Obama a varsói reptéren találkozott az amerikai légierő tagjaival, akik egy közös hadgyakorlaton vesznek részt lengyel kollégáikkal. A lengyelek - akik a történelmi emlékek miatt különösen bizalmatlanok Oroszországgal szemben és azt fenyegető ellenségnek tartják - hangosan kampányoltak azért, hogy Amerika hozzon létre támaszpontokat náluk.

"Barátokként és szövetségesekként együtt állunk ki" - mondta Obama beszédében. Az amerikai elnök kétnapos varsói útján találkozik Petro Porosenko új ukrán elnökkel és a térség más vezetőivel.

Otthoni ellenzéke azért bírálja az elnököt, mert azt állítja, hogy nem játszik elég kemény vezető szerepet a nemzetközi porondon. Egyes kelet-európai NATO-szövetségesek szerint Oroszország a jövőben már őket fenyegetheti majd.

A nyugatiak viszont attól tartanak, hogy ha az ukrajnai helyzet miatt nagyszámú NATO-katonát vonnának össze az orosz határ közelében, akkor Oroszország válaszlépéseket hozna és a helyzet egyre feszültebbé válna.

A kissé furcsán hangzó Európai Megnyugtatási Kezdeményezés nevű amerikai védelmi program célja, hogy az amerikaiak méginkább kivegyék a részüket a régióban tartott felkészítésben és hadgyakorlatokban, amerikai tervezőket vonjanak be és fokozzák a haditengerészet jelenlétét Oroszország fekete-tengeri és baltikumi vizei közelében.

A Fehér Ház azt is közölte: megerősíti Ukrajna és két másik nyugatbarát állam, Grúzia és Moldova fegyveres erőit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×