eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Négypercenként egy lakásbetörés Németországban

Németországban nagyjából minden negyedik percben kirabolnak egy lakást. Alig öt esztendő leforgása alatt ugyanis közel egy-harmaddal emelkedett a betörések száma. Városokra lebontva a legtöbb lakást, illetve családi házat Bonnban, Kölnben és Aachenban fosztogatják. A Die Welt című napilap szerint a bűncselekményeket zömében dél-kelet-európai betörők követik el.

15 év óta nem fosztottak ki annyi lakást Németországban, mint tavaly. A bűnözök a legtöbb esetben napközben hatolnak be, amikor a lakók munkában vannak, vagy éppen elutaztak hazulról.

Noha Thomas de Maiziere belügyminiszter csak e hét közepén teszi közé az elmúlt évre vonatkozó bűnügyi felmérést, annyi máris kiszivárgott, hogy a 2013-ban elkövetett mintegy 6 millió regisztrált bűncselekmény némileg elmarad a 2012-es szint mögött, de ezen belül a magánlakások fosztogatásának száma tovább emelkedett.

Ez nemcsak a polgárok számára jelent aggasztó tünetet, hanem egyre jobban megterheli a biztosítótársaságok költségvetését is, ugyanis csupán tavaly közel fél milliárd eurót fizettek károsult ügyfeleiknek az eltulajdonított tárgyakért. Egy-egy betörés után átlagosan 3300 eurót fizettek a múlt évben.

A tettesek kiváltképpen okostelefonokra, laptokokra, no meg ékszerre és eldugott pénzre utaznak és a gyors rajtaütések ellenére szinte leírhatatlan felfordulást hagynak maguk után.

A Die Welt című újság értesülése szerint a rendőrség dolgát igencsak megnehezíti, hogy a fosztogatások jó részét dél-kelet-európai bűnszövetkezetek követik el, amelyek egy-egy célpont úgymond letarolása után gyorsan tovább állnak és a detektívek szinte bottal üthetik a nyomukat. Így nem meglepő, hogy évek óta hanyatlóban van a feltárt betörések, illetve az őrizetbe vett elkövetők száma.

A Die Welt a betörők paradicsomának nevezi a gazdag Németországot. Ezzel kapcsolatban idézi a nyomozóhatóságok vezetőjét, aki sajnálattal közölte, hogy a takarékossági intézkedések nyomán a rendőrségnek egyre kevesebb szakember áll a rendelkezésére a bűncselekmények megakadályozására, valamint az elkövetők kézre kerítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×