eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mégis megköttetett az orosz-kínai földgázüzlet

Mégis sikerült megkötni az orosz-kínai gázüzletet - adták hírül szerda délelőtt orosz források. Előzőleg arról lehetett hallani, hogy kútba esett, a több mint 400 milliárd dolláros ügylet, amelynek részeként az orosz Gazprom 30 éven át szállított volna földgázt Kínának.

Mégis sikerült megkötni az orosz-kínai gázüzletet - adták hírül szerda délelőtt orosz források. Előzőleg arról lehetett hallani, hogy kútba esett, a több, mint 400 milliárd dolláros ügylet, amelynek részeként az orosz Gazprom 30 éven át szállított volna földgázt Kínának.

Az utolsó pillanatig folyt az alkudozás és úgy tűnt, Vlagyimir Putyin orosz elnök, ha nem is üres kézzel, de csalódottan tér haza Sanghajból.

Putyin azt remélte: kétnapos kínai útján sikerül tető alá hoznia azt az egyezményt, amely új piacot nyit a Gazpromnak, és amellyel az Ukrajna miatt elmérgesedett helyzetben egyben üzenhet a Nyugatnak: nem lesz nagy csapás neki, ha visszafogják az Oroszországból érkező gázimportot.

Putyin tehát most felmutathatja a megoldás tényét, de úgy tűnik, Moszkva hatalmas engedményekre kényszerült. A Vedomosztyi üzleti lap szerint a Gazprom vezére, Alekszej Miller azt mondta: üzleti titok, hogy milyen árban állapodtak meg a CNPC kínai energiacéggel.

Annyit tudni, hogy 400 milliárd dolláros a szerződés és hogy 30 év alatt, maximum 38 milliárd köbméter földgáz szállításáról állapodtak meg. "Ilyen hatalmas üzletet egyetlen céggel sem kötöttünk. Megállapodtunk az összes fontos kérdésben" - mondta Miller.

Alekszandr Paszecsnyik, az Orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alap elemzőrészlegének főnöke szerint: a kínaiak kompromisszumos árat alkudtak ki a Gazpromnak az EU-val való gondjai miatt, de az oroszok nem szállítanak dömpingáron, mert az "zöld utat adna" arra, hogy Európában további nyomás alá helyezzék a Gazpromot.

Az orosz delegáció egyik tagja azt mondta a Vedomosztyinak, hogy "nehéz volt a tárgyalás, kifacsartak bennünket, mint egy citromot". A delegációk kínai idő szerint hajnali négy órakor egyeztek meg. Elemzők korábban megjegyezték, hogy Kína, az oroszok gyengébb pozícióját kihasználva keményen alkudozott.

Az oroszok korábban kész ténynek vették az alkut, de kínai illetékesek kedden arról beszéltek, hogy ezúttal nem lesz ügylet. Ezt a hírt több nyugati médium is átvette. Szerdán viszont az a váratlan hír érkezett, még mégis alkut kötöttek.

A kínaiak erőpozícióból tárgyaltak: egy sor LNG terminált építenek, amelyek segítségével akár Amerikából is importálhatnak cseppfolyósított földgázt - tehát nincsenek feltétlenül rászorulva a Gazpromra. Emellett tudják, hogy Ukrajna miatt nagy nyugati nyomás nehezedik az oroszokra, akik alternatív fogyasztókat keresnek. Ugyanakkor Kína gázfelhasználása az évtized végére a duplájára ugrik, tehát kell neki a fölgáz.

A felek 2004 óta folytatnak tárgyalásokat az orosz gáz kínai importjáról. Először még két gázvezetékről, egy nyugati és egy keleti útvonalról tárgyaltak és a szállítandó gáz értéke 70 milliárd dollár volt. Később maradt a keleti gázvezeték terve és szállítandó földgáz mennyiségét 38 milliárd köbméterben határozták meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×