eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fokozatosan levonul az ár Szlovákiában

Szlovákia-szerte is nagy károkat okozott az elmúlt napok szélsőséges időjárása. A vihar és a megáradt patakok elsősorban az ország középső és keleti részében végeztek nagyobb pusztítást.

Kassa megyében több helyen gyökerestül tépte ki a fákat a szél, kidöntötte a villanyoszlopokat, megrongálta a tetőzeteket, síremlékeket. Több tízezren maradtak áram nélkül, és a tanítás is szünetelt. A kassai állatkertet és a betléri kastélyparkot is bezárták a látogatók előtt. A 81 hektáros angol parkban az első felmérések szerint több mint 150 fát csavart ki tövestül az orkán erejű szél.

"Egész Kassa megye területét meglepte a vihar, amelyhez hasonlóra még a legidősebbek sem emlékeznek. Óriási szél és eső érte el megyénket, több járásban piros színű riasztást kellett kiadni, ami elég magas veszélyt jelent" - tájékoztatott Zachariá¹ István, Kassa megye alelnöke.

A rimaszombati járásban sem múlt el nyomtalanul a vihar. A térségben több mint 10 település maradt áramszolgáltatás nélkül. A járás déli részének magyarok lakta településein évtizedekre visszamenőleg sem emlékeznek ilyen szélviharra. Uzapanyiton például az óvoda tetőszerkezetén kapta fel a pléhlemezeket az szél, itt a gyerekeket is evakuálni kellett.

Osgyánban, Bátkában kerítések, házak szenvedtek kárt. A járási székhely egyik lakótelepén szeméttároló konténereket sodort magával a vihar, és fákat döntött a parkolóra. Jelentős károk keletkeztek a városi futballpálya főtribünjén és a húsfeldolgozó üzemben is, ahol a tetőszerkezet károsodott.

Peter ®iga szlovák környezetvédelmi miniszter szerint a Tátrai Nemzeti Parkban keletkezett kár mértéke csaknem felér a 2004. november 19-i szélvihar okozta pusztítással. Az első becslések szerint hozzávetőleg 80 ezer köbméternyi, azaz mintegy 100 ezer fában esett kár.

Nemcsak a sok helyen orkán erejű szél, hanem a esőzések is komoly gondokat okoztak Közép- és Kelet-Szlovákiában. Eperjesen több utcát, családi házakat, pincéket és cégek raktárait is elárasztotta a Tarca folyó, amely a heves esőzésektől kiöntött a medréből. Néhány autóút teljesen járhatatlanná vált. A helyi lakosokat váratlanul érte az áradás, mivel a 2010-es nagy árvíz után állami támogatásból megerősítették a gátakat. Most sokkal kisebb mértékű áradás is elegendő volt ahhoz, hogy a Tarca elöntse a várost.

Másodfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben a rozsnyói járás egyik legészakabbi településén, Csucsomban. Az 500 lelket számláló községben a lezúduló eső miatt a folyóvá duzzadt Csucsom patak hidakat sodort el, és több helyütt kilépett a medréből. A fél falu áram nélkül maradt, a katonaság is segítette az árvíz elleni védekezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×