eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megérzi az ukrán válságot a német fogyasztói bizalom

A németek többsége ugyan nem tart háború kirobbanásától az ukrán válság miatt, a fegyveres konfliktus mégis lecsapódik a fogyasztói hangulatra. Így a májusi előrejelzés megegyezik az előző két hónap mutatóival, annak ellenére, hogy az ország gazdasági fejlődésébe vetett bizalom töretlennek tűnik.

A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet felmérése alapján a májusra vonatkozó német hangulatindex 8 és fél pont, ami megegyezik az áprilisi és márciusi mutatókkal.

Elemzők eredetileg a vásárlókedv növekedésére számítottak, mert Németországban tartós a konjunktúra és a munkanélküliek száma folyamatosan csökken, a napokban már 3 milliónál is kevesebb állástalant regisztráltak. Az infláció igencsak alacsony szintje is a hangulatindex javulását szolgálja, mert a lakosságnak gyakorlatilag több pénz áll a rendelkezésére különféle beszerzésekre. Ugyancsak kedvezőleg hatnak a jövedelmek idei alakulására vonatkozó előjelek is.

Egyes felmérések szerint Németország újraegyesülése óta sohasem volt ennyire töretlen a bérek, illetve bevételek állandó emelkedésébe vetett bizalom. Egyetlen tény árnyékolja be mindezt, mégpedig az ukrajnai válság alakulásával kapcsolatos aggodalom.

Noha a németek zöme nem tartja valószínűnek, hogy kelet-nyugati konfliktus robbanjon ki az ukrán helyzet elfajulása miatt, de egyre többen vélik úgy, hogy a feszültség elhúzódása hátrányosan érinti a világgazdaságot, következésképpen Németország egyébként rendkívül jó kilátásait is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×