eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Unió elleni népszavazás lehet a választás a franciáknál?

Langyos választási kampány mellett készülnek az európai parlamenti választásokra a hagyományos francia politikai pártok. Kivétel ez alól az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödő szélsőjobboldali Nemzeti Front, melynek vezetői május 25-ét az unió elleni népszavazássá akarják átalakítani.

"Nem Brüsszelre, igen Franciaországra!" - ezzel a választási szlogennel kampányol immár hetek óta a szélsőjobboldali Nemzeti Front, melynek elnök-asszonya világossá tette: vissza akarják szerezni a brüsszeli technokratáktól azt a hatalmat, amelyet az elmúlt években a francia politikai vezetők átengedtek nekik.

A szélsőjobboldali párt vezetése választási anyagaiban az Európai Uniót olyan antidemokratikus képződménynek nevezi, amely szétveri a nemzetállamokat, vezetőit pedig azzal vádolja, hogy valójában egy szélsőségesen liberális rendszer kialakításán dolgoznak. Marine Le Pen minden alkalmat megragad annak hangsúlyozására is, hogy a fenti folyamatok a jelenleg kormányzó szocialisták és a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója, vagyis az UMP áldása mellett történnek.

Az egyre EU-szkeptikusabb Franciaországban a fenti érvekre egyre többen figyelnek oda. Ezt az is jelzi, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint május 25-én a választók immár 22 százaléka szavazna a Nemzeti Frontra, amely ily módon egy százalékkal ugyan, de megelőzi az eddig legesélyesebbnek tartott UMP-t. Részben talán ezzel függhet össze, hogy ez utóbbi párton belül komolyabb vita kezd kibontakozni a "túlzásba vitt föderalizmus veszélyeiről", ám azt az UMP országos vezetése egyelőre igyekszik a szőnyeg alá söpörni.

A jobboldali párt továbbra is a "Franciaországért cselekedjünk Európában!" szlogennel kampányol. Igaz, a szélsőjobb ellensúlyozására programjukban megjelent a határok szigorúbb ellenőrzése, az európai munkavállalók közötti "tisztességtelen konkurencia" megfékezése - ami nyilván célzás a Kelet-Európából érkező olcsó munkaerő szabad áramlására - , illetve a bevándorlás korlátozása.

A szocialista párt a "Válasszuk a mi Európánkat!" kampányszlogen alatt ötven pontban vázolja fel az unióval kapcsolatos terveit. Ezek között kétszer is szerepel az UMP által is felvetett, a munkavállalók közötti tisztességtelen konkurencia megállítása. Megoldásként a szocialisták egy uniós szintű minimálbér meghatározását javasolják. A fentiek mellett a párt öko-kontinenssé alakítaná Európát, egy másik, ezzel nem összefüggő javaslatuk pedig arra vonatkozik, hogy minden tagországban garantálni kell az "abortuszhoz való jogot".

A jobbközép pártokat, illetve a zöldeket a feltétel nélküli Európa-pártiság jellemzi, a szélsőbal viszont a megszorítások Európáját kritizálja, illetve a Nemzeti Fronthoz hasonlóan támadja a formálódó, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatokat szabályozni hivatott transzatlanti megállapodást. Erről a bírálók szerint a legnagyobb titokban, az uniós polgárok háta mögött zajlanak a tárgyalások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×