eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád

A nagy mesterekhez méltó Érdi Tamás interpretációja - koncert Londonban

Az oxfordi egyetem Wolfson Kollégiuma új hangversenytermének egyik első fellépője volt Érdi Tamás zongoraművész, aki romantikus klasszikusokból összeállított műsorát másnap Londonban, a Magyar Kulturális Központban ismételte meg. A központ műemlék nagyterme zsúfolásig megtelt, a világtalan zongoraművész lelkes fogadtatásban részesült a londoni zenekedvelők részéről.

A londoni Magyar Kulturális Központ, amely most ünnepli fennállása tizenötödik évfordulóját, a brit főváros Covent Garden művésznegyedében, egy műemlékké nyilvánított, klasszicista épületben található. Stukkódíszes nagytermében olyan intim hatást keltett a fiatal művész ritka muzikalitásról tanúskodó játéka és a népes közönségtől körülvett alakja a zongoránál, mintha Chopin vagy Liszt tért volna vissza, zenei élménnyel ajándékozni meg egy tizenkilencedik századi szalon közönségét.

Nem ok nélkül mondta Kocsis Zoltán a világtalan művészről, aki újszülöttként inkubátorhiba miatt veszítette el a látását, hogy "aokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek, játékában olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges."

Az érthető, hogy egy kifinomult hallású világtalan zongoraművész különleges érzékenységgel interpretálja Chopin 15-ik prelűdjében, az Esőcsepp-prelűdben a dallamsorokba foglalt esőcsepp koppanásokat, de az, hogy Liszt 'A Villa d'Este szökőkútjai'-t megörökítő remekművében olyan művész érzékelteti a víz játékos szökését - briliáns technikával -, aki soha nem láthatott szökőkutat, az különleges intelligenciára vall, és arra, hogy Érdi Tamás nyitott a világ felé.

A londoni koncert műsorán Schubert négy impromtu-je, Beethoven D-moll szonátája, Chopin Asz-dúr polonéze, Liszttől a 'Funerailles', a 'Consolation" és zárószámként a hatodik 'Magyar rapszódia' szerepelt, csupa közkedvelt mű, amit a hangrögzítés közel-tökélye jóvoltából, ha nem is szépen zengetett hangversenyzongora mellől, de feljavított hangfelvételen akár Horowitztól vagy Rubinsteintől is hallhatunk. Bízvást mondhatjuk, hogy Érdi Tamás egyre érettebb interpretációja méltó e nagy mesterekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×