eur:
386.92
usd:
358.62
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Új sörkülönlegességel is ünneplik a 100 éve született Bohumil Hrabalt

Március 28-án lenne száz éves Bohumil Hrabal. Csehországban a világhírű író születésének évfordulóját színházi előadásokkal, műveinek felolvasásával, kiállításokkal és filmvetítésekkel, és persze sok liternyi sörrel ünneplik.

A modern cseh irodalom egyik legnagyobb alakja 1914. március 28-án született a dél-morvaországi Brünnben, majd 83 éves korában érte őt a halál Prágában.

Bár Brünnben csupán két éves koráig élt, és azt követően már csak ritkán látogatott vissza szülővárosába, mégis nagyon erősen kötődött a morva városhoz. Nem véletlen, hogy a brünniek egy hatnapos fesztivált rendeztek az író 100. születésnapja alkalmából. Az ünnepségsorozatban húsz rendezvény szerepel, amelyek Hrabal szellemiségét tükrözik. Kedden egy nagyszabású fotókiállítással kezdődött az ünneplés, amely az író életét és azt a kort mutatja be, amelyben élt.

A helyi Husa na provázku színház és a Hrabal baráti kör városszerte különféle jeleneteket, történeteket ad elő az író műveiből egy héten keresztül. Pénteken sörivással egybekötött filmvetítést tartanak az író szülőháza előtt, a vasárnapi szentmisét követően pedig száz galambot reptetnek majd a Petrov katedrális előtti téren.

Hasonló rendezvényeket tartanak Prágában, a legtöbbet a Liben városrészben, ahol Hrabal felnőtt élete nagy részét töltötte. Vladimíra Ludková, a városrész alpolgármestere elmondta, egész évben számos megemlékezést tartanak az író tiszteletére. A libeni önkormányzat által szervezett programok első része június végéig tart, majd a nyári szünetet követően folytatódik. A megnyitóünnepség katona- és rendőrzenekarok felvonulásával kezdődött már csütörtök este.

Prágában áprilisban nemzetközi Hrabal konferenciát is tartanak. A Hrabal a cseh és közép-európai ember című kiállítást pedig az év folyamán számos európai fővárosban is megtekinthetik az érdeklődők.

A prágai Nemzeti Színház Cigány rapszódia címen egész estét betöltő zenés-táncos összeállítással emlékezik meg Hrabalról. A közszolgálati Cseh Televízió és a kereskedelmi adók is levetítik a Hrabal-művek alapján készült filmeket, ismertetik az író életét és munkásságát is.

A Mladá fronta könyvkiadó a centenárium alkalmából hétkötetes válogatást ad ki a nagy író műveiből. A Cseh Nemzeti Bank 200 korona értékű ezüst emlékérmet adott ki, melynek egyik oldalán az író arcképe, a másikon pedig egy női sziluettet formázó sínpár látható, utalva Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című könyvére.

S ha Hrabal, akkor természetesen elmaradhatatlan a sör. A nymburgi sörgyárban, a legendás Sörgyári Capriccio című film helyszínén, pénteken egy új helyi sörspecialitást mutatnak be.
A centenáriumi ünnepségekből nem maradhatott ki a Prágához közeli Kersk erdőség sem, ahol Hrabalnak nyaralója volt, és amely az író műveiben, illetve az azok alapján készített Menzel-filmekben is megjelenik. Szombaton ünnepélyesen bemutatják a Hóvirágünnep film elkészítésének hátteréről és a filmben szereplő személyek életéről szóló könyvet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×