eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Skócia kieshetne az EU-ból?

Jose Manuel Barroso, az Európai Unió elnöke, egy londoni tévé-interjúban figyelmeztette a skótokat, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britannia többi részétől, akkor igen nehéz - vagy éppenséggel lehetetlen - lesz számára elnyerni minden eddigi tagország hozzájárulását az uniós felvételéhez.

A függetlenségről 2016 tavaszán tartandó skóciai szavazás után az elszakadásban reménykedő skót nacionalista pártvezető, a jelenleg főminiszteri posztot betöltő Alex Salmond szerint az új ország azonnal tárgyalásokat kezdene Brüsszellel, valamint a tagnemzetekkel uniós csatlakozása - mint mondotta - "zökkenőmentes" megvalósítása érdekében.

A felvételi folyamat általában sokáig tart, de Alex Salmond szerint Skócia estében másfél év alatt lebonyolítható lenne, hiszen a skótok minden európai uniós szabályozással egyet értenek, tehát végeredményben csak a fennálló állapot érvényesítésének meghosszabbításáról lenne szó.

Jose Manuel Barroso szerint nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, egy független Skóciának épp úgy kellene kérelmeznie a felvételét, mint minden más erre pályázó országnak, és - tette hozzá - nagyon valószínű, hogy a huszonnyolc tag között lennének olyanok, amelyek kifogást emelnének. A spanyolok tartanának például attól, hogy Katalónia - a skótok sima felvételét tapasztalva - még erősebben dolgozna elszakadásán az anyaországtól, ilyen meggondolás alapján blokkolja jelenleg Koszovó uniós befogadását is.

Egy-egy új jelentkező felvételéhez pedig minden régi tag hozzájárulása szükséges - figyelmeztetett Barroso, és hozzátette: "Ez különösen nehéz ügy abban az esetben, ha egy új ország előzőleg egy réginek szerves része volt." Megjegyezte, hogy mindazonáltal ő nem akarja befolyásolni a skót elszakadásról tartandó szavazást, mivel ez a skótok és a britek belügye."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×