eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így történt az algériai légikatasztrófa

Éjszakai adatok szerint egy túlélője és 77 halottja van az Algériában lezuhant katonai szállítógép balesetének. Az amerikai gyártmányú repülő egy hegynek csapódott az ország keleti részén.

Egy algériai katona túlélte a helyi légierő C-130-as Herkules gépének tragédiáját. A roncsokat a Fortas hegyen fedezték fel Ain Kercsa város közelében, 50 kilométerre Constantine-től, Kelet-Algéria legfontosabb településétől.

Ide tartott a 24 éves szállítógép, amelynek fedélzetén 74 ember és négyfőnyi személyzet tartózkodott. Az utasok között családtagok, feleségek és gyerekek is voltak. Algériában bevett gyakorlat, hogy a katonák családtagjait is felengedik a szállítógépekre, sőt más civil utasokat is, ha marad hely.

Az algériai védelmi minisztérium a rossz időt okolta a tragédiáért. A térségben viharokról és hóesésről számoltak be. Az egyetlen túlélő egy fejsérüléseket elszenvedett katona, akit egy algíri kórházba vittek.

Az algériai elnöki hivatal 3 napos gyászt rendelt el és halott katonákat "az ország mártírjainak" nevezte.

A Lockheed Martin cég megerősítette, hogy 1980 és 1990 között C-130-as Herkuleseket adott el Algériának - ezeket a gépeket több ország légiereje is használja. A cég közölte, hogyha felkérik, akkor részt vesz a baleset kivizsgálásában.

Az algériai kormány korábban nem 77, hanem 103 halottról beszélt, ami azt jelentette volna, hogy az ország történetének legsúlyosabb légiszerencsétlensége történt.

2012 novemberében szintén lezuhant egy algériai C-130-as, az egy franciaországi repülés során egy hegy oldalába csapódott és hat ember meghalt.

2003-ban egy harmadik algériai Herkules egyik hajtóműve nem sokkal felszállás után kigyulladt, a gép lezuhant és 10-en vesztették életüket.

Algéria legsúlyosabb légibalesete is abban az évben történt, 102 ember halt meg, amikor egy polgári repülőgép Tamanrasszet város repterén lezuhant. A balesetnek - ahogy a mostaninak is - egy túlélője volt.

Ky Dickens dokumentumfilmes, kutatásokat végzett az egyedüli túlélőkről és azt mondta, hogy nagyon ritka, amikor egy-egy ember marad csak életben egy légikatasztrófa után - ő 15 ilyen személyt talált a világon. Ezekben az esetekben gyerekek vagy a személyzet tagjai vannak a szerencsések között - mondta Dickens az AP-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×