eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Húzza az időt Szíria, csúszik a vegyi arzenál átadása

Szíria vegyi fegyvereinek mindössze 5 százalékát adta át a külföldi ellenőröknek, így nem fogja tudni tartani a jövő heti határidőt, amikorra az összes mérgező anyagot külföldre kellene küldenie megsemmisítésre.

A szíriai rezsim eddig két ízben szállított az északi Latakia kikötőbe vegyi fegyverekben használt mérgező anyagokat. A Vegyi Fegyverek Betiltására Létrehozott Szervezet, az OPCW szerint ezzel arzenálja mindössze valamivel több, mint 4 százalékát adta fel.

Augusztusban, a több száz halottat követelő damaszkuszi vegyi támadás után az Egyesült Államok légicsapásokkal fenyegette meg az Asszad-rezsimet. Az orosz diplomácia közbenjárására Obama elnök visszakozhatott - cserébe Szíria ígéretet tett, hogy nemzetközi ellenőrzés mellett feladja vegyifegyver-készleteit.

"Kevés érkezett és nincs jele annak, hogy többet küldenének" - mondta egy OPCW forrás a külföldre szállítandó és ott megsemmisítendő szíriai vegyi anyagokról.

A szervezet és az ENSZ közös missziója immár 6-8 hetes csúszásba került az eredeti menetrendhez képest.

Ha Szíria nem adja fel vegyi fegyvereit, akkor nemzetközi szankciókra számíthat. Ugyanakkor ezeket az ENSZ Biztonsági Tanácsában kellene megerősíteni, ahol eddig Oroszország és Kína nem volt hajlandó eddig megszavazni a büntetőintézkedéseket.

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata azt mondta a Reutersnek: minden jel arra mutat, hogy az Asszad-kormány szándékosan húzza a leszerelési egyezmény végrehajtását.

A szíriai rezsim a rossz közbiztonsággal magyarázta a késlekedést. Ha nem kapnak páncélozott járműveket és kommunikációs eszközöket, akkor nem tudják lefolytatni a missziót - mondták.

A Reuters forrása erre azzal felelt, hogy minden szükséges közlekedési eszközük megvan és annak ellenére, hogy polgárháború folyik, ki tudják juttatni a vegyi anyagokat az országból.

A szíriai szarin, mustárgáz és VX-anyag készletek nagy részét a Földközi-tenger felé tartó, Cape Ray nevű amerikai teherszállító hajón semmisítenék meg.

A fennmaradó készleteket pedig Nagy-Britanniában és Németországban tennék ártalmatlanná.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×