eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Privát SMS-eink sem maradnak titokban

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség naponta több millió SMS szöveget olvas le; tevékenysége az egész világra kiterjed. Sehol sem őrizhetjük meg magánjellegű SMS üzeneteink titkosságát - írja a brit The Guardian napilap.

A brit The Guardian napilap közlése szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség naponta több millió SMS szöveget olvas le; tevékenysége az egész világra kiterjed. Sehol sem őrizhetjük meg magánjellegű SMS üzeneteink titkosságát.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség nem csak törvénybeütköző tevékenységgel gyanúsítható személyek üzeneteire terítette ki a hálóját, hanem minden SMS-re, amibe csak be tud hatolni, naponta közel 200 milliós nagyságrendben - írja a The Guardian. A szervezet ily módon megszerezhet bankbetét számokat is.

A napilap a brit 4-es TV Csatorna hírszerkesztőségével együtt tett szert az értesülésre, az amerikai ügynökség immár világhírű kiszivárogtatója, Edward Snowden révén. Snowden okmányokkal alátámasztott hitelű közléséből kiderül, hogy a brit hírszerzés is használta az amerikai adatbázist. A Dishfire Program elnevezésű tevékenység kiterjed válogatás nélkül világszerte minden SMS üzenetre, útitervekre, pénzátutalásokra, kapcsolatokra, tartózkodási helyek meghatározására is.

Az immár elmenekült Edward Snowdentől tudható, hogy az amerikai ügynökség 2011-ben az az év áprilisi, 194 milliós anyaggyűjtésről, "SMS üzenetek - valóságos aranybánya" címmel készített jelentést. Az anyagot nem csak tárolják, de egy külön program segítségével elemzik is, jóllehet a szövegek javarésze semmiféle illegális tevékenységre sem utal.

Barack Obama elnök pénteken bejelentette, hogy változtatnak az amerikai kémszolgálat elektronikus felderítő módszerein, hogy helyreállítsák a közbizalmat az ügynökség iránt. Valószínűleg egy jóváhagyási joggal felruházott belső testületet állítanak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×