eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jön a Messiás?

Lázas reakciókat váltott ki a francia internauták és az online lapok egy részében Ariel Saron volt izraeli kormányfő állapotának január elején bekövetkezett rosszabbodása. Az izgalom az Izraelben óriási tiszteletnek örvendett, 2006-ban elhunyt Jichak Kaduri rabbinak egy érdekes jövendöléséhez kötődik.

Küszöbön áll-e a Megváltó megjelenése vagy visszajövetele? Ez a kérdés tartja lázban a francia internauták egy részét azt követően, hogy az izraeli hírforrások január 1-jén bejelentették: jelentősen romlott a 2006 óta kómában fekvő Ariel Saron egészségi állapota.

Sokan persze azonnal feltehetik a kérdést: miképpen kerül összefüggésbe a volt izraeli kormányfő betegsége a Messiás eljövetelével?

A magyarázatot erre a kérdésre egy jövendölés adja meg, amely a 2006. január 28-án 108 éves korában elhunyt Jichak Kaduri rabbitól származik. A zsidó misztikus tudomány, a Kabbala egyik legkiemelkedőbb képviselőjének tartott Kaduri rabbi a halálát megelőző évben, azaz 2005-ben arról számolt be a hozzá közelállóknak, hogy többször találkozott a Megváltóval, akinek eljövetele szerinte küszöbön áll.

A sokak által szentként tisztelt férfiú akkor azt is elmondta, hogy a Messiás megjelenése röviddel Ariel Saron halálát követően fog bekövetkezni, ez tehát a magyarázata a világhálón e témában tapasztalható izgalomnak.

Az ügy kapcsán most sokan arra emlékeztetnek, hogy Kaduri rabbi életében nem volt hajlandó elárulni a Messiás nevét, hanem azt felírta egy papírra, majd lepecsételte, arra kérve családját, hogy az üzenetet csak egy évvel a halála után nyissák fel. Kérését tiszteletben tartották, ám meglepődtek, amikor a szöveget 2007-ben elolvasták.

A Kabbala szabályai szerint, az "irgalmasság hónapjában" megírt rövid szöveg úgy szól, hogy a Messiás "fel fogja emelni népét és bebizonyítja, hogy az Õ igéje és törvénye igaz". A fenti mondatot alkotó szavak kezdőbetűi adják ki a Megváltó nevét, és ez váltotta ki néhány évvel ezelőtt a csodálkozást: a név ugyanis nem más, mint Jehosua vagy Jeshua, azaz Jézus.

A hagyaték a mai napig szenvedélyes viták tárgyát képezi, és vannak, akik az írás hitelességét is megkérdőjelezik. Ám azóta újabb információk is napvilágot láttak, egy Zev Porat nevű, Jézusban, mint Messiásban hívő, Izraelben élő zsidó például tavaly interjút készített Kaduri rabbi egy volt tanítványával. Ebben az Eliyahu nevet viselő idős férfi elmondta: a rabbi már életében azt tartotta, hogy Jézus a Megváltó, de erről csak szűk körben beszélt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×