eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre forróbb téma a bevándorlás a briteknél

"Hibáztunk a bevándorlás kérdésében" - mondta a BBC esti műsorában Jack Straw volt brit belügyminiszter, akinek pártja annak idején lelkesen kampányolt az EU-bővítésért. Nagy-Britanniában mindennapos téma a külföldiek beáramlása és a britek jelentős része korlátozná a bevándorlást.

Az, hogy az EU-csatlakozás után megnyitották a brit határokat a kelet-európai migránsok előtt, "hiba volt" - ismerte el a volt brit belügyminiszter.

Jack Straw egykor munkáspárti kormánytag hozzátette: a személyes bocsánatkérés nem lenne helyénvaló, de bevallotta: sajnálja, hogy engedték az új EU-tagállamokból történő bevándorlást, amelynek nyomán 10-szer annyi migráns jött Nagy-Britanniába, mint amivel számoltak.

Tony Blair munkáspárti kormánya - amelynek Straw is a tagja volt - a 90-es években lelkesen kampányolt az EU-bővítéséért. A BBC, Az igazság a bevándorlásról című műsora azonban arra is emlékeztetett, hogy a korábbi, konzervatív kabinet is bővítéspárti volt - így próbálta gyengíteni az EU-ban érezhető központosító törekvéseket.

A dokumentumműsorban Nick Robinson, a BBC vezető belpolitikai tudósítója megpróbálta körbejárni a bevándorlás kérdését, a program azonban inkább csak hangulatképek gyűjteményének tűnt. Járt Sheffieldben, ahol az odatelepült szlovákiai romák életmódja miatt elégedetlenek a lakosok.

Beszélt egy lengyel nyelvű rádiót üzemeltető üvegfúvóval, aki elmondta: ő lengyel marad, de a gyerekei angolok lesznek. Egy vásárban arra kérte az ott sétáló fehér brit látogatókat, hogy vágjanak le akkora részt a húsoslepényből, amekkora szerintük a bevándorlók aránya az országban. Egy férfi azt mondta: háromnegyed, egy másik viszont helyesen találta el, hogy egynyolcad.

Egy norfolki farmer elmesélte: a munkahirdetéseire jelentkező britek két nap után már nem jönnek vissza dolgozni, csak a kelet-európaiak tartanak ki.

Nigel Farage, a bevándorlás-ellenes Brit Függetlenségi Párt vezére arról beszélt: megéri a briteknek kicsit szegényebbnek lenniük, ha ez az ára annak, hogy "összetartóbb közösségekben élhessenek". Farage szerint a bevándorlók csak öt év tartózkodás után lehetnek jogosultak szociális juttatásokra. Azaz, a befizetett adójuk jól jön a brit államkasszának - például a brit nyugdíjasok eltartására - de nekik nem jár szociális védőháló.

Egy felmérés szerint a britek közel 80 százaléka korlátozná a bevándorlást így a műsor forró témát dolgozott fel. Ugyanakkor nem foglalkozott azokkal a kérdésekkel, hogy mi történik a kelet-európaiak által befizetett adóval - miközben rendre azt hallani, hogy megterhelik a brit államkasszát -, vagy hogy az EU-csatlakozás után a nagyobb tagállamok ipari és piaci fölénye milyen mértékben járult hozzá Kelet-Európában a munkahelyek eltűnéséhez és a meginduló migrációhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×