eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Uniós társulás vagy orosz hitel?

Az Európai Unió részéről továbbra is nyitott a lehetőség, hogy aláírja a társulási és kereskedelmi szerződést Ukrajnával - adták értésre az EU külügyminiszterek. Közben az ukrán elnök ma Moszkvától próbál kedvezményes hitelhez jutni.

"Az EU kész aláírni a társulási szerződést Ukrajnával, amint Kijev készen áll és megfelel a feltételeknek" - mondta az EU külügyi főképviselője.

"Úgy gondoljuk, hogy a szerződés a legjobb módja annak, hogy rendezzük Ukrajna rövidtávú gazdasági nehézségeit. A társulási egyezmény határozott üzenet lenne a pénzpiacoknak és a nemzetközi pénzügyi intézményeknek is" - tette hozzá Catherine Ashton azt követően, hogy az uniós diplomaták Brüsszelben arról győzködték
Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy az alku nem okozna semmilyen kárt Moszkvának.

Lavrov csak annyit mondott a riportereknek: a felek egyetértettek, hogy tiszteletben kell tartani bármely ország szuverenitását és hogy az egyes népeknek maguknak kell eldönteniük, hogyan akarnak fejlődni.

Janukovics ukrán elnök döntése, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem írja alá a társulási egyezményt, tömeges tiltakozásokhoz vezetett több ukrán nagyvárosban.

Miközben az európaiak egymást is bírálták az előállt helyzetért, Oroszország értésre adta a keddre tervezett orosz-ukrán elnöki csúcs előtt, hogy kész hitelekkel támogatni a megszorult ukrán államkasszát.

Az ukrán kormány korábban 20 milliárd eurót kért az EU-tól, most úgy tűnik Vlagyimir Putyin orosz elnök áll elő a pénzzel, cserébe azért, hogy Janukovics hátat fordított a nyugatiaknak. A hitelre égető szüksége van a pénzügyi válság által fenyegetett Ukrajnának, különösen a hosszú téli hónapok előtt.

Az orosz pénzügyminisztérium megerősítette, hogy már folynak a tárgyalások a kölcsönről. A piacok megnyugvással reagáltak arra, hogy Ukrajna így valószínűleg tud törleszteni más hitelezőinek.

Az európaiakat közben egyre jobban zavarja, hogy Janukovics ukrán elnök egyszerre beszél az EU-hoz való közeledésről, miközben Oroszországgal is szorosabbá kívánja fűzni a viszonyt.

Az inkább nyugati orientációra vágyó ukránok pedig tovább tüntetnek a nagyvárosok utcáin. Vasárnap 200 ezren vonultak ki Kijevben és keddre is nagy tüntetést szerveznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×