eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A keletiektől és a romáktól tart Nyugat-Európa

A nyugat-európaiaknak kétségeik támadtak az EU legutóbbi bővítése miatt. Az újévben ugyanis lejár az az időszak, amíg meg lehetett tagadni a szabad munkavállalást a román és bolgár állampolgároktól. Sok nyugati politikus azt vizionálja, hogy országaikat elöntik a szegény bevándorlók és többé-kevésbé nyíltan bevallják, hogy tartanak a romáktól.

Nyugat-Európában a média a "segélyturizmus" kifejezést ismételgeti. Populista politikusok a jóléti államokat elöntő román és bolgár bevándorlókról beszélnek, valójában azonban általában a keletről érkezett munkavállalókkal ijesztgetik honfitársaikat.

Konzervatív képviselők és kormánytisztviselők úgy csomagolják be a szabad munkavállalással kapcsolatos ellenérzéseiket, hogy az újabb kelet-európaiak érkezése, a szélsőjobb pártok malmára hajtja majd a vizet a jövő évi Európai Parlamenti választásokon.

Míg a britek és a németek befogadhatják a magasan képzett bolgár és román dolgozókat, akik üres állásokat töltenek be a kórházakban és a vállalkozásokban, nem akarnak felelősséget vállalni a szegényekért és különösen nem a romákért - írja a Reuters.

Nagy-Britanniában, ahol eddig nemigen tettek különbséget a kelet-európai bevándorlók között, több híradás és műsor is foglalkozott a romákkal és centrista politikusok is tettek olyan megjegyzéseket, amelyekért korábban megbélyegeztek kelet-európai vezetőket.

Az egyik volt munkáspárti belügyminiszter, David Blunkett például azt mondta: "a szlovákiai roma bevándorlóknak meg kell változtatniuk a kultúrájukat, iskolába kell küldeniük a gyerekeiket és abba kell hagyniuk az utcai szemetelést (...) máskülönben lázongások törhetnek ki". A romák és a helyi lakosok közötti kulturális szakadék ötven százalékkal nagyobb, mint a fehér britek és az egy nemzedékkel korábban érkezett pakisztániak között - tette hozzá.

Sheffield városában önkéntes járőrök próbálják megfékezni az antiszociális magatartást a bevándorók-lakta kerületben.

Németországban több tízezer - főként román vagy bolgár - roma él a lehetőséggel, hogy egyéni vállalkozóként segélyt kérjen. "Szeretnénk, ha a migránsok betöltenék az üres állásokat, de azt nem, hogy olyanok férjenek hozzá a szociális ellátórendszerhez, akik egy napot nem dolgoztak országunkban" - mondta a Reutersnek Günter Krings, Angela Merkel kancellár CDU pártjának egyik vezető képviselője.

Krings elmondta, attól tartanak, hogy január elsejétől megindulnak Németországba a románok és a bolgárok.
Egy osztrák tanulmány szerint a szabad munkavállalás kiterjesztése - azaz a 2007-es EU-bővítés utáni hét éves korlátozás lejárta - 0,03 százalékkal növelné az osztrák munkanélküliséget, ez azonban már elég ahhoz, hogy egyes politikusok panaszkodjanak.

"Ausztria nem jótékonysági szolgálat a kelet-európai országok számára"- mondta Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére.

Andor László EU-biztos, - aki egy időre a brit média céltáblája lett -azt mondta: "nem elterjedt és nem rendszeres" a "segélyturizmus". Ezzel azonban nem tudja leszerelni a populista vezetőket -jegyzi meg a Reuters.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×