eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyugodtan nyaralhat Angela Merkel

Angela Merkel kancellár nyári üdülését alighanem még inkább gondtalanná teszi a német állami tévécsatorna legfrissebb közvélemény kutatásának eredménye, amely egyértelműen a jelenlegi keresztény-liberális koalíció újraválasztását jósolja.

Hat héttel a választás előtt ugyanis a polgárok többsége elismeréssel nyilatkozott a kormány munkájáról, de a jó vélemény elsősorban a kancellár politikájának köszönhető.

Angela Merkel hivatalba lépése óta először szárnyalta túl az általa vezetett keresztény-liberális koalíció népszerűsége a törvényhozásban képviselt három ellenzéki párt együttes támogatottságát. Noha a kancellár kihívójának, Peer Steinbrück szociáldemokrata politikusnak sikerült az elmúlt hetekben egy százalékkal növelnie híveinek létszámát, a politikai tetszhalállal küzdő liberálisok is némileg magukhoz tértek, és csaknem 6 százalékkal egyre nagyobb öntudattal tekintenek a szeptember 22-i országos választás elé.

Az ARD német állami tévécsatorna megbízásából készült közvélemény-kutatásából kiderül az is, hogy a berlini kormány népszerűsége egyre nagyobb: míg májusban a válaszadók alig több mint 40 százaléka értett egyet a koalíció politikájával, ez az arány mostanra már megközelíti az 50 százalékot. A tanulmányból azonban kitűnik, hogy mindez főleg Angela Merkel munkájának az eredménye, mert ha ma lenne választás, a szavazópolgárok 60 százaléka rá voksolna. Így nem véletlen, hogy a politikusok népszerűségi listáját már jó ideje a kancellár vezeti.

Öt kormányának pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble követi, aki az ellene elkövetett merénylet óta végtagbénulásban szenved és tolószékben közlekedik. A lista harmadik helyén egy szociáldemokrata politikus, az Észak-Rajna-Vesztfáliai miniszterelnök, Hannelore Kraft áll. A kimutatásban némi meglepetést keltett, hogy a kancellár táborának jó része nem tartja hihetőnek Angela Merkel azon állítását, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség németországi adatgyűjtéséről ö is csak a sajtóból értesült. A jelek szerint ez azonban távolról sem csorbítja jó hírnevét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×