eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brazília nem támogatja a görögök újabb IMF-kölcsönét

Brazília szerint Görögország nem tudja visszafizetni a kedvezményes kölcsönöket - ezért a dél-amerikai ország legutóbb nem támogatta az újabb IMF-hitelrészlet átutalását. Mindez azt is kifejezi, hogy a feltörekvő országokat irritálja, hogy szerintük az Alap Európára koncentrál.

 A fejlődő országoknak már jó ideje nem tetszik, hogy szerintük a Nemzetközi Valutaalap aránytalanul nagy figyelmet fordít a bajba jutott eurozóna tagállamok megsegítésére. Ennek most Brazília képviselője szókimondóan hangot is adott. Paulo Nogueira Batista, aki hazáján kívül még 10 közép- és dél-amerikai államot képvisel az IMF igazgatótanácsában megjegyezte: nem biztos, hogy Athén vissza tudja fizetni az IMF-hiteleket.

"Görögország politikai és gazdasági nehézségei legnagyobb félelmeinket igazolják... az IMF túlságosan optimistán értékelte az ország növekedési esélyeit és azt, hogy tudja-e kezelni adósságát" - idézte a Financial Times.

"A drákói kiigazításoknak nincs eredménye, sőt még jobban aláásták a reformprogramot" - tette hozzá.

Brazília a fejlődő országok nevében fejezte ki nemtetszését, hogy az IMF, amelynek célja a szegényebb országok segítése, inkább a világ legnagyobb gazdaságait próbálja életben tartani.
Brazília ezért nem is szavazta meg a Görögországnak szánt következő, 1,8 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását. A brazil képviselő szerint az IMF görögországi stábja tudja, hogy Athén késve törleszthet vagy fizetésképtelenséget jelenthet be IMF-kölcsöneire.

A Valutaalap közben arra kérte a többi eurozóna-tagállamot, hogy juttassanak további 11 milliárd eurót a görög mentőcsomagba és hogy írják le a görög adósság egy részét.
Németországban, ahol már folyik a választási kampány nem sok kedv mutatkozik arra, hogy további forrásokat juttassanak a görögöknek. Ugyanakkor Berlinben azt ismételgetik, hogy a görögök betartják pénzügyi vállalásaikat - ezért nem is kell újabb mentőcsomagról beszélni.

Athén szerencséje, hogy a brazil tartózkodásnak nem volt sok hatása. Brazília hangja az összes IMF-szavazat 2,6 százalékának felel meg, az igazgatótanács legerősebb tagjai az amerikaiak és az európaiak. A hitelrészletet még hétfőn jóváhagyták.
Az IMF-re azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy vegye figyelembe a fejlődő tagállamok véleményét és hogy kényszerítse a görög adósságok részleges elengedésére az európai vezetőket.

A braziloknak 2009 óta megnőtt az önbizalmuk a nemzetközi porondon - jegyzi meg az FT. Korábban évtizedekig rá voltak szorulva az IMF-re, de nemrég nettó befizetőkké váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×