eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Zoknitilalom a hivatalokban

Sajátos megoldást talált Pakisztán az áramszünetekre: a közhivatalnokok számára elrendelték, hogy nem használhatják a klímaberendezéseket az irodákban és nem viselhetnek zoknit.

A pakisztániak az utóbbi napokban a választásokkal és egy újabb politikus-gyilkossággal voltak elfoglalva. Közben pedig a hatóságok bevezettek egy új rendeletet, amely szigorúan előírja, hogy mit nem szabad hordaniuk a közalkalmazottaknak: zoknit.

Elsőre viccesnek hallatszik az új szabály, valójában azonban annak jele, hogy mennyire komoly gondokat okoznak az országban az áramszünetek.

"Addig nem lehet használni a klímaberendezéseket, amíg lényegesen nem javul az energiahelyzet" - szól a rendelkezés, miközben az öltözködési szabályzat előírja a színes vagy fehér, hosszú vagy rövidujjú ing, a világos színű nadrág és mellény, valamint a szandál vagy mokaszin viselését - zokni nélkül.

A pakisztáni közalkalmazottaknak egy hetet adtak, hogy felkészüljenek az átállásra, ami után be kell tartaniuk a szabályzatot.

Pakisztán egyre kétségbeesettebb módon próbál takarékoskodni az árammal, mivel az áramszünetek miatt gyakran sötétségbe borul az ország nagy része. Egyes városokban napi 20 órán át szünetelt a szolgáltatás, az egyik nagyvárosban, Pesavarban 14 órán át.

Az energiacégek mindössze az áramkereslet kétharmadát tudják előállítani az elavult, 60-as években épült erőművekkel, a kormány pedig képtelen kifizetni az áramszolgáltatók díjait. Az áramkimaradások erőszakos tüntetésekhez és a fontos ágazatokban kényszerszünetekhez vezettek, ami munkahelyek tízezreinek elvesztésével járt az amúgyis nagy munkanélküliséggel küszködő országban. Részben ez a helyzet idézte elő a távozó kormány bukását.

Miközben a közhivatalnokok a következő kabinet hivatalba lépését várják, a távozó kormány politikusai egymást vádolják. A víz- és energiaügyi miniszter például azt mondta, hogy a pénzügy- és olajipari tárcák vonakodnak kifizetni a számlákat.

A Daily Times című helyi lap arról tudósított, hogy a miniszterek egy 40 fokos hőségben tartott sajtótájékoztatón bejelentették: a kis- és a nagyfogyasztók részére is megemelik a gáz és az áram árát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×