eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szocsi, a történelem legdrágább olimpiája

Az orosz ellenzék egyik vezetője szerint hivatalnokok és üzletemberek 30 milliárd dollárt sikkasztottak el a Szocsi téli olimpia előkészületei során. A jövő télen tartandó ötkarikás játékok becsült költségei néhány év alatt az ötszörösére ugrottak.

Borisz Nyemcov egykori orosz miniszterelnök-helyettes a Kreml egyik legnagyobb bírálójává vált. Egy most kiadott jelentésben egyenesen azt állítja, hogy 30 milliárd dollárt loptak el a dél-oroszországi Szocsiban rendezendő téli olimpiára szánt pénzekből. Az állítólagos elkövetők: korrupt hivatalnokok és a hatalommal összejátszó vállalkozók - írja a BBC.

2007-ben Moszkva még 12 milliárd dollárra becsülte az olimpia költségeit. Mostanra - azaz hat év alatt - már arról beszél, hogy 51 milliárdba kerülhet a játékok megrendezése. Mindez azt jelenti, hogy Szocsi lehet a történelem legdrágább olimpiája. Összehasonlításul: a tavaly nyári londoni játékok ennek kevesebb mint a harmadába, 14 és félmilliárd dollárba kerültek.

Nyemcov és csapata a 2007-es és 2013-as becsült érték összehasonlítása mellett azt is megvizsgálta, mennyire lépik túl az olimpiák az eredeti költségvetést. Emellett összehasonlította, hogy Szocsiban egy nézői hely ára mennyiben különbözik a korábbi játékok ülőhelyeinek áraitól.

Az elemzés szerint az elmúlt 14 évben, átlagban kétszer annyiba került egy olimpia, mint eredetileg becsülték.

Nyugati és orosz ellenzéki bírálók szerint nagyon könnyen elképzelhető a Nyemcov által felvázolt korrupció, különösen az építőipar miatt.

Szocsiban nemcsak egy stadiont kellett építeni, hanem három olimpiai falut, sísáncot, jégkorong pályákat, alpesi és sífutó komplexumokat. Emellett fel kellett újítani a város útjait, hídjait, szállodáit, repülőterét és vasúti pályaudvarát is.

Nyemcov jelentésével közvetve Vlagyimir Putyin elnök rendszerét bírálta. Februárban az elnök ugyanakkor azt próbálta honfitársai tudtára adni, hogy odafigyel, hogy rend legyen. Tévékamerák előtt vont kérdőre egy orosz olimpiai illetékest a síugró-komplexum késedelmes építkezése és a megugrott költségek miatt. Ahmed Bilalovot el is bocsájtotta.

Bilalov közben elmenekült Oroszországból és Németországban azt állította, hogy higanymérgezéssel ápolják. Állami nyomozók szerint az építőipari cég több, mint két és félmillió dollárját költötte franciaországi és angliai charter-utakra és egy helikopter útra, az Egyesült Arab Emirátusokba. Emellett azt állítják, hogy további közel 100 ezer dollárt költött el szükségtelen közlekedési és szállodai költségekre.

Orosz illetékesek már több vezető ellen emeltek vádat az állami olimpiai építőcégnél - per ugyanakkor egyetlen esetben sem indult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×