eur:
387.57
usd:
357.01
bux:
68222.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Sokaknak nem tetszik a New York-i tömegbicikli

Londont követve New York is bevezette saját kerékpár-kölcsönző rendszerét, de a környezetbarát elképzelést sokan támadják.

A hétvégén a londoni Bajnokok Ligája-döntőre tömegesen érkező német drukkerek is megismerkedhettek a Boris-biciklikkel - a főpolgármesterről elnevezett, és a város több pontjáról kölcsönözhető sétakerékpárokkal. Hasonló rendszer indult New Yorkban, ahol az ottani városvezető, Michael Bloomberg után "Mike bike"-nak nevezhetik el a bicikliket.

Bloomberg is nagydarab, strapabíró és vastagkerekű bicikliket telepített a metropolis több pontján található automata kölcsönzőállomásokra.

Az amerikai városban is kék a tömegbicikli és a társadalmi egyenlőtlenségek elleni tiltakozók nagy haragjára itt is egy bank, a Citi a főszponzor.

Ami azonban a New York-iak egy részét igazán dühíti, az az, ha környékükre is telepítettek dokkolóállomást.

A tehetősebb negyedekben a lakók kampányt indítottak, mert szerintük a kölcsőnzőhelyek csúnyák, vonzzák a szemetet, az egereket - és a magukon könnyíteni vágyó kutyákat.

A városban összesen 330 állomásról 6000 kerékpár kölcsönözhető.

Kérdés, hogy mennyire lesz népszerű a rendszer a turisták körében. A bicikliket évi 95 dolláros tagsági díjjal lehet majd igénybe venni naponta 45 percre és a további használatért extra díjat kell fizetni, vagy meglehetősen borsos, 10 dolláros napibérlettel lehet használni. Összehasonlításul: Londonban már 3 dollárnak megfelelő összegtől is elvihető egy Boris-bicikli.

Bloomberg polgármester közben egyaránt kivívta a biztonságos közlekedés hívei és az autósok haragját is.

Úgy döntött, hogy a bérbiciklik esetében nem lesz kötelező a biztonsági sisak viselése, mert a szigor a felhasználók kedvét szegné. Emellett kiterjesztette New Yorkban a kerékpársávokat, ami az autósok és különösen a taxisok tiltakozásához vezetett.

A londoni "kollégák" azonban bátorítják Bloomberget. "Hat hónapig utálni fognak, utána viszont szeretni" - idézte a Telegraph Jon Orcuttot, a brit főváros közlekedéspolitikai igazgatóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×