eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyógyul Európa betege

Óvatos optimizmussal várják a görög magáncégek az év második felét. Az építőipari vállalatok az EU-pénzekből támogatott és néhány évre leállt nagy beruházások folytatására készülnek. A vendéglátóipar pedig ismét sok turistára számít.

Enyhe bizakodás érezhető a görög gazdaságban. Májusban privatizálták az állami szerencsejáték monopóliumot, amelyet görög és kelet-európai befektetők vettek meg. A héten pedig újabb részletek derülhetnek ki az állami gázipari vállalat, a Desfa eladásáról. A legnagyobb esélyes az orosz állami Gazprom, egy orosz magáncég és az azeri állami gázipari vállalat előtt - jegyzi meg a Financial Times.

"Kezd visszatérni a bizalom, és ez lehetővé teszi az ügyleteket" - idézett a lap egy athéni befektetési tanácsadót. Statisztikai adatok szerint hat év visszaesés után jövőre valamivel több mint félszázalékos növekedés várható a görög gazdaságban.

Egyelőre azonban folytatódik a visszaesés, bár annak mértéke 5,7 százalékról 4,2 százalékra lassul.

Az FT szerint idén első ízben fordulhat elő, hogy Athén be tudja tartani azokat a célokat, amelyekről a nemzetközi hitelezőkkel állapodott meg. Ez azt jelenti, hogy júniusban Görögország megkaphatja a következő, 3,3 milliárd eurós hitelrészletet a májusi több mint négymilliárd eurós részlet után.

A Fitch hitelminősítő a múlt héten javított a görög állampapírok besorolásán. A nagy görög cégek közben saját értékpapír-kibocsátással csábították magukhoz a nagy hozamra utazó befektetőket. A Titan Cement építőcég például visszafogta görögországi működését az építkezések visszaesése miatt, viszont az Egyesült Államokban és Európában továbbra is aktív maradt és négyéves lejáratú papírokat bocsátott ki 200 millió euró értékben.

"Ez egy időre megoldotta a készpénz-gondjainkat, de csak rövidtávra. Aggódunk amiatt, hogy kaphatunk-e kedvező kamatú hiteleket" - mondta a cég egyik igazgatója.

Jannisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túlzott elvárásokkal tekinteni a görög gazdaságra. "Jól mennek a dolgok, de még nem jöttünk egyenesbe" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×