eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Téves kép a bevándorlókról

A bevándorlók képzettsége jóval magasabb Németországban, mint a hasonló korú németeké. Erre a megállapításra jutott a munkapiacot kutató nürnbergi intézet. Ez a felmérés erősen cáfolja a közvéleményben kialakult előítéleteket.

Az ezredforduló óta eltelt időszakban gyökeresen megváltozott a németországi bevándorlók műveltségi szintje. A munkapiacot kutató nürnbergi intézet most közzétett tanulmánya megállapítja, hogy a 15 és 65 év közötti külföldiek 43 százaléka rendelkezik szakmunkás képzettséggel vagy felsőfokú tanintézetben szerzett diplomával.

Mindez távolról sem mondható el a hasonló korú németekről, ugyanis az ő körükben ez az arány csak 26 százalék. Mindez szemben áll a közvéleményben kialakult felfogással, ugyanis a németek többségében még ma is a 60-as években érkezett olasz, görög, spanyol és jugoszláv vendégmunkásokról alkotott kép él, akik nyelvtudás és diploma nélkül vettek vándorbotot a kezükbe és próbáltak szerencsét a gazdasági csodaként emlegetett akkori Nyugat-Németországban.

Mindez már a múlté - olvasható a nürnbergi intézet tanulmányában, amely rámutat arra is, hogy az euróválság kirobbanása óta több mint egymillió - köztük csaknem 30 ezer magyar - jól képzett szakember települt munkavállalási célból Németországba.

Noha a berlini kormány váltig hangoztatja, hogy Németország nem tekinthető bevándorló országnak, az ipar továbbra is tárt karokkal fogadja a jó felkészültséggel rendelkező külföldieket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×