eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

A francia diplomásoknak sem könnyű

A francia diplomás fiatalok 27 százaléka külföldön készül munkát keresni, úgy gondolják ugyanis, hogy hazai pályán nem sok az esélyük - derül ki egyközvélemény-kutatásból. Az álláskeresők 58 százaléka úgy érzi, a következő fél évben vajmi kevés az esélyük arra, hogy munkát találjanak, a vidéken élő fiatalok ennél is pesszimistábbak.

Egy év leforgása alatt 14 százalékkal emelkedett azoknak a francia diplomás fiataloknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy külföldön kell próbálkozniuk, ha munkát akarnak találni. A Deloitte audit cég és az Ifop közvélemény-kutató azok körében végzett reprezentatív vizsgálatot, akik maximum három éve szerezték meg diplomájukat, e fiatalok 55 százaléka jelenleg rendelkezik valamilyen munkahellyel.

Ez utóbbiak nyilatkozataiból az derül ki, hogy átlagosan 16 önéletrajzot küldtek szét a potenciális munkáltatóknak, és ugyancsak átlagosan számolva hat hét alatt találtak maguknak munkát. A jelenleg is a munkanélküliek közé tartozók 38 százaléka ezzel szemben arról számolt be, hogy az elmúlt tizenöt heti, azaz csaknem négyhavi álláskeresésük során egyetlen állásinterjúra sem hívták be őket, 12 százalékuk iránt egyetlen egy, 20 százalékuk esetében pedig két alkalommal érdeklődött valamilyen munkaadó.

Az álláskeresők 58 százaléka egyébként úgy véli, hogy a következő fél évben minimálisak az esélyeik, hogy munkát találjanak, a vidéki diplomás fiatalok körében pedig a megkérdezettek 62 százaléka van ezen a véleményen. Ami abban a meggyőződésükben erősíti meg őket, hogy külföld felé kell fordulniuk, ha dolgozni akarnak.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatal diplomások nem igazán hisznek az állami támogatással létrehozandó munkahelyekben. Mindössze 24 százalékra rúg azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a szocialista kormány által kidolgozott, a fiatalok számára évi százezer új munkahely létrehozását ígérő "Generációs szerződés", illetve "A jövő munkahelyei" nevű intézkedések valóban hatékonyak lehetnek.

A megkérdezettek 48 százaléka szerint az államnak inkább a szakmai képzéseket kellene javítania, hogy a munkaerőpiacra kikerülők jobban meg tudjanak felelni az állandóan változó feltételeknek, 47 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy elsősorban a vállalatok versenyképességét, illetve az őket sújtó adókat és járulékokat kellene csökkenteni, ami automatikusan új munkahelyek létrehozására ösztönözné őket.

A francia fiatalok körében egyébként tavaly év végén rekordszintű, 24,2 százalékos volt a munkanélküliség, és a helyzet a következő hónapokban tovább romolhat. Az Európai Bizottság által a napokban kiadott országjelentésből az derül ki ugyanis, hogy Franciaországban a munkanélküliség az idén tovább emelkedik, jövőre pedig elérheti a 11 százalékot is. A munkaügyi hivatal kedd este jelenti be a legfrissebb számokat, amelyek az előzetes várakozások szerint nem kizárt, hogy tizenhárom éve nem látott rekordokat fognak megdönteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×