eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Ma döntenek Pistorius sorsáról

Oscar Pistorius várhatóan pénteken tudja meg, hogy szabadlábon védekezhet-e vagy a hírhedt dél-afrikai börtönök egyikében kell várnia perére. A sztárfutónak valamiféle reményt adott, hogy az ügyében nyomozó rendőrfelügyelőt elmozdították, mert többrendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják.

Óvadék vagy börtön? - erről dönt a vizsgálóbíró a zsúfolásig telt dél-afrikai bírósági teremben, és ez a kérdés foglalkoztatja a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius családját, barátait és védőit.

A sztársportoló a bírósági meghallgatásokat jobbára magába roskadtan tölti, de az ügyészek szerint a fájdalom még nem jelenti azt, hogy nem előre kitervelt gyilkosságot követett el. Szerintük Pistorius embert akart ölni, függetlenül attól, hogy ki volt a mosdó ajtaja mögött, amelybe belelőtt fegyverével.

Barátnője, Reeva Steenkamp tragikus haláláról egy időre elterelte a figyelmet, hogy menesztették az ügyben kutató nyomozót. Mangwashi Phiyega rendőrkapitány azt mondta: átadta az ügyet egy másik nyomozónak, és ezzel a kérdéssel országos szinten kell foglalkozni.

Az eddig az üggyel foglalkozó Hilton Botháról kiderült, hogy két éve társaival együtt rálőtt egy mikrobuszra és ezért gyilkossági kísérlet miatt eljárás indult ellene.

Johannesburgban az utcai járókelők arról beszéltek a riportereknek, hogy meg kell reformálni az igazságszolgáltatást. "Még a nyomozótiszt is bűnöző, ez a nagy gond" - mondta egy férfi, aki szerint egy "kívülről hozott embernek kellene rendet tennie". "Nálunk nagyon korrupt a rendőrség, nem nagyon hatékony és ez kihat az emberek életére" - mondta egy nő.

Az eljáró vizsgálóbíró közben nem éppen irigylésre méltó helyzetben találta magát. Ha kiengedi Pistoriust, akkor a családon belüli erőszak ellen tiltakozó dél-afrikai aktivisták haragjával kell számolnia. Ha azt mondja, hogy a futósztárnak rács mögött kell várnia tárgyalására, akkor azt Pistorius PR-gépezete nem hagyja szó nélkül.

Annál is inkább, mert az azt jelentené, hogy a műlábú futónak börtönben kellene várnia tárgyalását, és mivel híres és gazdag ember, előfordulhatna, hogy a többi rab nem éppen kesztyűs kézzel bánik vele.

A vád közben megpróbálta továbbra is azt bizonyítani, hogy a sztársportoló ölni akart: máskülönben nem lőtt volna négyszer, semmilyen bíróság nem fogadná el, hogy önvédelemből tette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×