eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még aggódnak a német bankárok

Az euró körüli válság átmenetileg megnyugodott, a reformok is megtették hatásukat, de a krízist kiváltó okot még távolról sem küszöbölték ki - közölte a német nemzeti bank elnöke az új év alkalmából a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában. Azonban nemcsak ő tekint aggodalommal a közel jövő elé.

Jens Weidmann első sorban attól tart, hogy a politikusok a közeljövőben nem fognak a korábbihoz fogható érdeklődést mutatni az euró körüli válság megoldásában és az érintett országok nemzeti bankjaira hagyják a probléma rendezését. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban elismerte, hogy a közelmúltban foganatosított reformok elősegítették a válság megoldását, de a súlyos helyzetet előidéző okot eddig nem sikerült kiküszöbölni, így idén is folytatni kell az erőfeszítéseket a probléma végső rendezésére.

A német nemzeti bank elnöke ismét bírálta az Európai Központi Bank döntését, hogy szükség esetén korlátlan összegben vásárolja fel az euróövezet válságba jutott országainak államkötvényeit.

Köztudott, hogy a Központi Bank ősszel hozott döntése után a súlyosan eladósodott dél-európai országok, így Olaszország államkötvényeinek kamatai jelentősen visszaestek. Jens Weidmann szerint azáltal, hogy az érintett országokra kifejtett nemzetközi pénzügyi nyomás alábbhagyott, az illetékes kormányok is csökkentették a tartós megoldást célzó erőfeszítéseiket.

Weidemanéhoz hasonló álláspontra helyezkedett az Európai Központi Bank egyik elnökségi tagja, az ugyancsak német Jörg Asmussen is. A Stuttgarter Nachrichten című napilapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a válság tényleges leküzdése még évekig is eltarthat. Asmussen hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank átmenetileg enyhített a súlyos helyzeten, de a politikusok semmiképpen sem vehetik ezt úgy, hogy elhárult róluk a felelősség, mert a Központi Bank beavatkozása nem válhat gyakorlattá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×